Szerdán menesztheti a kormány az SIS meggyanúsított igazgatóját, Ódor javaslatot tesz a leváltására

2023. augusztus 21. - 15:52 | Belföld

Szerdán a kormány várhatóan leváltja Michal Aláčot, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) igazgatóját, Ódor Lajos miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy javasolni fogja Aláč leváltását. A köztársasági elnök ma felfüggesztette a napokban, a Végkifejlet (Rozuzlenie) akció során meggyanúsított igazgató munkavégzését, leváltani azonban csak a kormány tudja.

Szerdán menesztheti a kormány az SIS meggyanúsított igazgatóját, Ódor javaslatot tesz a leváltására
Fotó: TASR

Várhatóan szerdáig marad posztján Michal Aláč, az SIS igazgatója, Ódor Lajos miniszterelnök a kormány szerdai ülésén javasolni fogja leváltását. „Kezdettől fogva azt mondtam, hogy csak bizonyítékok és tények alapján kerülhet erre sor – mondta Ódor Aláč leváltásáról. Szerinte erre elég ok, hogy két ügyész is megerősítette, hogy a rendőrségi nyomozás alapján megalapozottnak tartják az Aláč elleni gyanút.

„Ha Aláč megtartaná az igazgatói posztot, akkor az komolyan rontaná a szlovák titkosszolgálat jó hírét itthon és külföldön egyaránt, és aláásná az intézmény iránti bizalmat” – magyarázta Ódor a döntést.

Az igazgató munkavégzését időközben ma felfüggesztette Zuzana Čaputová köztársasági elnök, a leváltás azonban a kormány hatáskörébe tartozik. A köztársasági elnök azzal indokolta a felfüggesztést, hogy törvény írja elő az SIS alkalmazottjának ideiglenesen felfüggesztését, ha megalapozott a gyanú, hogy bűncselekményt követett el, és hivatalban maradása veszélyeztetné a szolgálat érdekeit.

A miniszterelnök egyelőre még nem döntött arról, hogy ki vezetheti majd Aláč után az SIS-t. „Mérlegeljük, hogy a jelenlegi kettes számú vezető, vagyis a helyettese vehetné át a pozíciót” – mondta Ódor. A kormányfő szerint azt is figyelembe kell venniük, hogy csak rövid időszakról van szó, mert az új kormány várhatóan új igazgatót tesz majd az SIS élére.

A miniszterelnök ugyanakkor nem készül Hamran István országos rendőrfőkapitány leváltására, ahogyan azt a korábbi ellenzéki pártok és a Sme rodina is követeli. Hamran leváltását azzal indokolja az ellenzék, hogy a belső ellenőrzés élére olyan rendőrt nevezett ki, aki ellen eljárás folyik.

„A két ügy nem összehasonlítható, Hamran esetében a kinevezett rendőrnyomozó ügyében bíróság is megállapította, hogy a gyanúsítás megalapozatlan” – mondta Ódor.

Szerinte nagyon rossz üzenet lenne, ha most leváltaná a rendőrfőkapitányt, ezzel azt üzennék a rendőröknek, hoyg hiába dolgoznak, bármikor leválthatják őket.

A biztonsági szolgálatokban kialakult helyzetről holnap a parlament is tárgyalhat, a Smer kezdeményezésére ugyanis Boris Kollár házelnök összehívta a törvényhozás rendkívüli ülését. Ma ugyan nem sikerült megnyitni az ülést, a Smer vezette ellenzék csak 69 képviselőt tudott maga mögé állítani a szükséges 76 helyett. Fico éppen Hamran István leváltsáára akarta felszólítani a beterjesztett parlamenti határozat alapján Ódor Lajost.

- lpj -