Szerdától Csehország sem kér koronavírustesztet a szlovák állampolgároktól

2020. május 25. - 20:13 | Belföld

Csehország szerdától beengedi a szlovák állampolgárokat 48 órára koronavírusteszt és kötelező karantén nélkül – ez pedig ugyanúgy fordítva is érvényes lesz. Ezt Igor Matovič kormányfő jelentette be a közösségi hálóján, miután telefonált Andrej Babiš cseh miniszterelnökkel.

Szerdától Csehország sem kér koronavírustesztet a szlovák állampolgároktól
Fotó: TASR/AP

„Ugyanaz vonatkozik majd a Szlovákiában élő cseh állampolgárokra Csehországba utazáskor, illetve a Csehországban élő szlovák állampolgárokra Szlovákiába utazáskor“

– jelentette ki Matovič.

A miniszterelnök a járványügyi konzílium hétfői értekezletét követően bejelentette, hogy szerdától nyolc országba – Magyarországra, Csehországba, Ausztriába, Lengyelországba, Horvátországba, Szlovéniába, Svájcba és Németországba – az eddigi 24 helyett már 48 órára lehet elutazni anélkül, hogy visszatéréskor kötelező karanténba kellene vonulni.

„48 óra alatt már lehetőség van az üzleti tárgyalások lebonyolítására, a távolabb lakó családtagok meglátogatására" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a szlovák fél tárgyal az érintett országokkal az állampolgárok szabad mozgásáról, azaz hogy a külföldi fél se követeljen negatív COVID-19 tesztet a szlovák állampolgároktól, és hogy a felsorolt országok állampolgárai is ugyanilyen előnyöket élvezzenek.

Matovič szerint Szlovákia tárgyal erről az összes országgal, a megállapodás pedig az elkövetkező napokban megszülethet.


TASR/para