Szerdától már két napra is átugorhatunk Magyarországra

2020. május 25. - 16:51 | Belföld

Szerdától már 48 órára is átugorhatunk 8 országba, köztük Magyarorszára és Csehországba. Erről a kormányfő beszélt, aki kitért a konditermek egyre izmosodó témájára is.

Szerdától már két napra is átugorhatunk Magyarországra
Fotó: TA3.com

Igor Matovič kormányfő a járványügyi konzílium értekezletét követően elmondta, a koronavírus elleni óvintézkedések utáni nyitás 5. fázisa még nem érkezett el. Az edzőtermek még nem nyithatnak meg szerdától, a sportlétesítményeken belüli sportolásra június 3-tól lesz lehetőség. Aki majd ellátogat ilyen helyekre, nem kell szájmaszkot viselnie a tevékenysége során. Ekkor már a zuhanyozók és az öltözők is kinyithatnak.

Karanténmentesen nyolc országba - Magyarország, Csehország, Ausztria, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Svájc és Németország - is ellátogathatunk az eddigi 24 óra helyett már 48 órára.

„48 óra alatt már lehetőség van az üzleti tárgyalások lebonyolítására, a távolabb lakó családtagok meglátogatására" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a szlovák fél tárgyal az érintett országokkal az állampolgárok szabad mozgásáról, azaz hogy a külföldi fél se követeljen negatív COVID-19 tesztet a szlovák állampolgároktól, és hogy a felsorolt országok állampolgárai is ugyanilyen előnyöket élvezzenek.

Az intelligensnek is nevezett házi karanténba már 1302-en jelentkeztek be. A kormányfő szerint egy héten belül kiürülhetnek az állami karanténállomások.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a mozik, a színházak már vasárnap is nyithatnak, és működhetnek a taxiszolgálatok és az autósiskolák is.

Május 27-től rugalmasabb feltételek mellett működhetnek a vendéglők és az üzletek, választhatnak, hogy 15 négyzetméterenként egy vendég vagy vásárló lehet bent, vagy hogy két méter távolságra lesznek egymástól az emberek. Lehetőség lesz arra is, hogy a vendéglők, ha zártkörű rendezvényt tartanak a helyiségekben, 22 óra után is nyitva legyenek. „Össze kell állítani a rendezvényen résztvevő vendégek listáját, amelyet az eseménytől számított 30 napig meg kell őrizni, és ha később fertőzöttet találnak közöttük, a listát át kell adni a közegészségügyi hivatalnak, hogy megtehessék a szükséges lépéseket" - mondta Matovič.

(TASR/para)