Szerdától szigorúbban ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozás betartását – mutatjuk, mikor kérhetik a tesztet

2021. január 26. - 10:34 | Belföld

A rendőrség szerdától szigorúbban ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását, ettől a naptól negatív tesztre lesz szükségünk ahhoz, hogy éljünk bizonyos kivételekkel, adott esetben pedig igazolni kell, hogy már átestünk a megbetegedésen.

Szerdától szigorúbban ellenőrzi a rendőrség a kijárási korlátozás betartását – mutatjuk, mikor kérhetik a tesztet
Fotó: TASR - illusztráció

Negatív PCR- vagy antigéntesztre lesz szükségünk például ha a munkába, munkaszerződés aláírására vagy állásinterjúra utazunk, postára, bankba, biztosítóba, tisztítóba, könyvtárba, optikába, újságoshoz vagy cipőjavítóhoz megyünk. Fel kell mutatni a tesztet autószervizben, kerékpárjavítóban,STK-állomáson, illetve az üzletek csomagátvételi pontjain is.

Negatív teszt szükséges a természetben tartózkodáshoz járáson belül és az individuális sporttevékenység végzésekor is. Ez alól kivételt a 15 év alatti gyerekek, a 65 év feletti nyugdíjasok, valamint a súlyos egészségkárosultak (ZŤP) képeznek. Tesztre lesz szükség ahhoz is, ha gyereket viszünk iskolába vagy óvodába. A felső tagozatos alapiskolásoknak, középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak fel kell mutatniuk tesztet.

Teszt nélkül csupán létfontosságú termékeket vásárolhatunk (élelmiszer, drogéria, gyógyszer, állattartáshoz szükséges dolgok) a legközelebbi üzletben, mehetünk orvoshoz, gyógyszertárba és állatorvoshoz is. Nem szükséges tesztet felmutatniuk az óvodás és alsó tagozatos gyerekeknek.

Nem kérik a tesztet abban az esetben sem, ha temetésen, keresztelőn vagy házasságkötésen veszünk részt, illetve hozzánk közel álló személyről kell gondoskodnunk. A kijárási korlátozás kivételei közé tartozik az út a tesztállomásra, illetve az oltásra. Teszt nélkül megjelenhetünk rendőrségi kihallgatáson és bírósági tárgyaláson is.

Teszt nélkül kimehetünk sétálni a 3 éven aluli gyermekkel, kutyával vagy macskával a lakhelytől legfeljebb egy kilométeres távolságban. A gyerek is utazhat szülőhöz teszt nélkül.

A kijárási korlátozást február 7-ig hosszabbították meg. Január 27. és február 2. között fel kell mutatni negatív tesztet a kivételek érvényesítéséhez, amelynek legkorábbi dátuma január 18. lehet.

Abban a 37 járásban, ahol a legmagasabb volt a fertőzöttségi arány, február 3. és 7. között újabb negatív antigéntesztre lesz szükség, amely január 27-én vagy annál később készült.


(TASR/para)