Szerdától újra látogatható az összes egészségügyi intézmény, két-három héten belül minden visszatérhet a régi kerékvágásba

2020. június 2. - 08:45 | Belföld

Igor Matovič miniszterelnök (OĽaNO) hétfőn bejelentette, hogy június 3-tól, szerdától feloldanak egyes intézkedéseket, majd június 10-től újabb enyhítések jönnek.

Szerdától újra látogatható az összes egészségügyi intézmény, két-három héten belül minden visszatérhet a régi kerékvágásba
Fotó: TASR

Jozef Šuvada a központi válságstáb sajtótájékoztatóján bejelentette, szerdától pontosan meghatározott feltételek mellett újra látogatható az összes egészségügyi intézmény.

Arról is tájékoztatott, hogy ugyanazokkal a feltételekkel, mint a tömegrendezvényeknél, engedélyezik a nyári gyerektáborok megszervezését. Šuvada hozzátette, vándortáborokat, olyanokat, amikor a résztvevők városról városra járnak, nem lehet szervezni.

Június 10-től legfeljebb 500 résztvevővel meg lehet tartani a rendezvényeket, július 1-jétől az év végéig már 1000 ember is részt vehet az eseményeken. A fellépő művészeknek nem kell koronavírus-tesztet csináltatniuk, a kétméteres távolság helyett sakktáblaszerűen rendezik el az üléseket, ugyanez vonatkozik a templomokra is.

A változások a nappali otthonokra is vonatkoznak, ahol a 62 év alatti rászorulókat fogadják.

Jozef Šuvada úgy fogalmazott, vissza kell térnie az életnek a szociális létesítményekbe. „Ezen a héten felülvizsgáljuk azokat a szabályokat is, amelyek megtiltják, hogy új klienseket fogadjanak az intézményekben, vagy 14 napos karanténhoz kötik a felvételüket" - mondta Šuvada.

A szakember azt mondta, két-három héten belül minden visszatérhet a régi kerékvágásba.

A miniszterelnök elmondta, kedden minden további változásról tájékoztatni fog a Közegészségügyi Hivatal.

További részletek a hétfőn elfogadott enyhítésekről: Szerdától eltörlik a nyugdíjasok számára kijelölt bevásárlási időt, kinyithatnak az edzőtermek

(TASR/para)