A szeredi Holokausztmúzeumban jártak a csilizradványi diákok

2018. november 19. - 14:51 | Régió

A csilizradványi Kóczán Mór Alapiskola kilencedik évfolyamának tanulói, osztályfőnökük, Csicsay Zoltán, az iskola történelemtanára, Horváth Béla és az iskola igazgatóhelyettese, Csicsay Éva tanulmányi kiránduláson vettek részt Szereden.

A szeredi Holokausztmúzeumban jártak a csilizradványi diákok
Fotó: Kóczán Mór AI

A napot a Szlovákiában elsőként megalapított Holokausztmúzeumban kezdték.

Az iskola igazgatóságának célja az volt a tanulmányi kirándulás megszervezésével, hogy a tanulók felvilágosító információkat kapjanak a zsidók tragédiájáról, a világháború borzalmairól. Egy órás tárlatvezetés után, előadással folytatódott a délelőtt, ahol a dél-szlovákiai zsidóság történetével, a szökési kísérletekkel és túlélők vallomásaival, visszaemlékezéseivel ismerkedtek meg a résztvevők. A múzeum autentikus berendezése láttán, kiállítási tárgyai közt sétálva szomorú gondolatok kavarogtak a fejekben.

Dél körül hazafelé indultak, de útközben még megálltak Deákiban, a helyi templomot tekintették meg. A templom bejáratánál már várta őket Hajdu Irénke néni, aki korát meghazudtoló lendülettel vezette őket körbe a templomban, mesélt a történetéről, a falu híres szülötteiről, szentekről, királyokról, akik meghatározták a magyar nemzet történelmét. Végezetül a templom tornyába is felmentek az ódon falépcsőkön és onnan csodálták meg a környéket.

Mgr. Csicsay Éva, igazgatóhelyettes