A szeredi maffia tagját hallgatták meg a Žilinkáék elleni merénylet ügyében

2023. április 21. - 16:19 | Belföld

Iľja Weiss, a szeredi bűnszervezet tagjának meghallgatásával folytatódott pénteken a bazini Speciális Büntetőbíróságon (ŠTS) a Ján Kuciak újságíró meggyilkolása, illetve három ügyész tervezett meggyilkolása ügyében zajló tárgyalás.

A szeredi maffia tagját hallgatták meg a Žilinkáék elleni merénylet ügyében
Iľja Weiss (Fotó: TASR)

Iľja Weisst már a tavalyi tárgyaláson is tanúként hallgatta meg a bíróság. Elmondta, hogy az egyik vádlottnak, Darko D.-nek lopott autót kellett volna szereznie „valamilyen pöstyéni melóhoz”. Erre végül nem került sor, mert Darko D. nem fizetett. A gépkocsit az ügyészek tervezett likvidálásánál használták volna.

Szembesítették a tanút Darko D.-vel. A vádlott kijelentette, hogy 2016 májusa óta ismeri Weisst. Tagadta, hogy valaha is találkoztak volna annak az autónak a megvásárlásával kapcsolatban, amelyet Maroš Žilinka jelenlegi főügyész meggyilkolásakor akartak használni. Weiss korábban azt mondta, nem emlékszik arra, mikor és hol ismerkedtek meg, később pedig azt, hogy körülbelül 2015 óta ismeri Darko D.-t. „Szerintem nincs értelme a szembesítésnek, mert amit ez az ember mond rólam, azt mind ő találta ki" - hangsúlyozta Darko D. A vádlott tagadta, hogy bárki is megrendelte volna nála Žilinka meggyilkolását.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. Az ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. A gyilkosság ügyében eddig három jogerős ítélet született. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25 év, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan K. és Darko D. - ellen emeltek vádat Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarsky volt főügyészhelyettes meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vádirat szerint Žilinka és Lipšic megölésére 2017 őszén adott megbízást Marian Kočner, Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

(TASR)