Szerelem a háború idején avagy haljunk meg együtt!?

2021. április 12. - 20:57 | Kultúra

Csallóközi lenyomatok CCXXVI.

Szerelem a háború idején avagy haljunk meg együtt!?
A régi Alistál (Archív felvétel)

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején. Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(XCVII. rész)

Véres szerelmi drámáról tudósít a Komáromi Ujság. A tragédia a világháború idején, 1915. áprilisában az alsó-csallóközi Alistálon, pontosabban annak mai településrészén, Tőnyén történt.

Went István, a komáromi 12. gyalogezred katonája „nem bírván szerelmes szívével“ elhagyta a kaszárnyát, és gyalog indult Komáromból – Újfalu, Aranyos, Tany, Bogya, Nagymegyer, Ekecs, Alistálon át – Tőnye pusztára, kedveséhez, Urbanek Paulához, kibe régóta szerelmes volt. A leány – az idézett lap értesülései szerint – rendszeresen küldött levelet szerelmének Komáromba, bennük mindig a közös halálról, az öngyilkosság szándékáról írt, „mert kedvese úgyis a harctéren fog elpusztulni, ő pedig azt nem éli túl“. Találkozásukkor ismét szóba került, hogy halljanak meg együtt, de a legény nem volt erre hajlandó.

Az esetet a krónikás így őrizte meg az utókornak: „A konyhából kijövet a tanyán kívül lévő szalmakazalhoz mentek, hova leülve, Paula egy nála levő üvegből sósavat ivott, majd azt a szerelmének adta át, hogy igyon belőle, ha szereti őt igazán. Wenth István a szájára vette az üveget, próbált belőle inni, de miután a sav égette a száját, nem folytatta. Közben észrevette, hogy a leány vergődik, és ismételten az öngyilkosságra bújtogatja őt. Nagy lelki fájdalmában a katona elővette revolverét, és mellbe lőtte magát. Paulának sikerült felvennie a földről a legény kezéből kiesett fegyvert, s azt szívéhez tartva, elsütötte. A golyó azonnal megölte. István – kinek sebesülése súlyos, de nem életveszélyes –, magához térve a párját letakarta, majd bevánszorgott az uradalomban alkalmazott gépész testvéréhez, akinek elbeszélte az egész véres eseményt.“

Urbanek Paula holttestét a falubeliek a szülei házához vitték. A súlyosan sebesült Went Istvánt pedig testvére lakásán fektették le. Az újságíró által rögzített orvosi vélemény szerint: „a katona az operáció után felépül...“

Hogy tényleg felépült-e, esetleg a harctérre is visszatért, azt felmenőik emlékezetéből, vagy községük krónikájából a mai alistáliak-felistáliak-tőnyeiek még talán vissza is tudják lapozni.


Lelkes Vince