A szerencsejáték története Magyarországon

2023. március 6. - 06:04 | Tech

A szerencsejáték magyarországi története egészen hosszú múltra nyúlik vissza. Már maga az a szó is, hogy kaszinó több évszázados történetet tudhat magáénak. 

Ma a kaszinó szóról mindenkinek a szerencsejáték jut az eszébe. Pedig eredetileg ezek a helyek a társadalmi élet fontos helyszínei voltak, ahol egyáltalán nem kapott helyet a szerencsejáték, hanem a politikai és a kulturális ügyek voltak középpontban. Ahogy azonban változott a világ, úgy volt egyre nagyobb igény a szórakozásra is. Éppen ezért a kaszinókban különféle játékokat is elkezdtek használni, és kialakultak az első játéktermek. Végül pedig az idők folyamán teljesen megváltozott a kaszinók funkciója, és ma már kizárólag a szerencsejátékok kapnak helyet benne. Sőt, a technológia fejlődésével az online kaszinók magyar játékosok számára is egyre több helyen elérhetőek. Manapság könnyedén találhatsz izgalmas, akár magyar nyelven is elérhető kaszinókat például a slovenskeonlinecasino.com oldalon. De nézzük is meg, hogy a kaszinók szerepének a változásával együtt hogyan változott a magyarországi szerencsejáték is.

Magyarország első szerencsejáték törvénye

Bár maguk a kaszinók sokáig más formában léteztek, maga a szerencsejáték egészen hosszú múltra tekint vissza az országban. Annyira, hogy az első szerencsejátékkal kapcsolatos törvényt 1752-ben hozták meg, amely ráadásul Mária Terézia nevéhez fűződött. Ebben a rendeletben lényegében létrehozták az első szerencsejáték monopóliumot a Habsburg Birodalomban, amelybe Magyarország is beletartozott. Ennek keretében Octavio Cataldi grófnak, aki ezt követően Budán és Pozsonyban is magához vette a szerencsejátékok irányítását. Bár a gróf nem kis összeget fizetett a jogokért, a szerencsejátékok népszerűségének a növekedésével ennél természetesen jóval nagyobb bevételre tett szert.

A szerencsejátékok egészen a 1848-as szabadságharcig fellendülőben voltak. Ekkor azonban az emberek nem tartották helyesnek, hogy egy számukra nem baráti országot támogassanak, így egyre kevesebben használták ezeket a szolgáltatásokat. Egészen addig, amíg el nem kezdődött a szerencsejáték magyarországi megreformálása. Emellett pedig Széchenyi István szerepéről sem szabad elfeledkezni. Az ő nevéhez fűződik ugyanis a lovas sportok, illetve a lóversenyzés meghonosítása Magyarországon, amely szintén ehhez az időszakhoz köthető. Ez pedig annyira sikeres volt, hogy a lóverseny fogadás még ma is sokak kedvencének számít.

A szerencsejáték megreformálását követő időszak

A szabadságharcot követően ugyanis I. Ferenc József nagy változásokat indított el ezen a téren. A támogatásával ugyanis a magyar kormány létrehozta a Királyi Lottóigazgatóságot. Ezzel pedig a szerencsejáték szervezése országon belülre került. Sokáig nem is volt ebben változás. Egészen addig, amíg a politikai változások nem történtek. 1948-ban ugyanis a Rákosi-diktatúra alatt betiltották a lottózást Magyarországon, a totót azonban engedélyezték. A szabadságharcot követően azonban a lottózás visszatérhetett az országba, ráadásul egy új, megreformált formában. Ennek keretében rengetegen játszottak, hiszen nemcsak pénz, de tárgynyeremények is gazdára találtak.

A magyar szerencsejáték a rendszerváltás után

A szerencsejátékok fejlődésével egyre nagyobb lett az igény az ilyen típusú játékokra. Ezt felismerve 1989-ben létrehozták a Szerencsejáték Zrt-t, amelynek a feladata minden típusú játék koordinálása volt. Sőt, ez a vállalat 1991-ben monopóliumot kapott az interneten elérhető fogadások kezelésére is. Ez egészen 2003-ig volt történt ezen a módon. Magyarország EU csatlakozását követően ugyanis megszűnt ez a kizárólagosság, és elvileg lehetővé vált az, hogy akár külföldi sportfogadási és kaszinó oldalak is működhessenek az országban.

Az online fogadások és játékok mai helyzete

A fogadások és kaszinó játékok következő kihívása Magyarországon az, hogy azt teljes mértékben az európai joghoz igazítsák. Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy ez a piac teljesen liberalizált lesz, így várhatóan még több online szerencsejáték szolgáltató jelenik majd meg a piacon. Ez természetesen a játékosok számára is pozitív változás lesz. Bár őket jelenleg sem korlátozza semmi, hiszen bármilyen oldalon játszhatnak, illetve köthetnek fogadásokat, a közeljövőben ezt még több olyan oldalon tehetik majd meg, amelyek magyar engedéllyel rendelkeznek.

(y)

Címkék: online kaszinó