Szerencselufik szálltak az égbe Királyfiakarcsán, hogy felhívják a figyelmet a családok és az egészség védelmének fontosságára

2021. március 2. - 07:14 | Régió

Vigyázzunk egymásra! – ezzel a mottóval szerveztek szerencselufi-engedést vasárnap Királyfiakarcsán.

Szerencselufik szálltak az égbe Királyfiakarcsán, hogy felhívják a figyelmet a családok és az egészség védelmének fontosságára
Fotók: Dohorák Szilvia

A szervezők célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az egészség védelmének fontosságára, és hangsúlyozzák, a családtagok vigyázzanak egymásra. Minden család kapott egy-egy környezetbarát, világító lufit, amelyet 19 órakor egyszerre engedtek magasba, ki-ki a maga udvaráról, teraszáról.

„Sajnos sokan még mindig nem veszik komolyan a helyzetet, és csak akkor jönnek rá ennek a súlyára, amikor elveszítik egy hozzátartozójukat vagy ismerősüket. Ezért is jött az ötlet, hogy hangsúlyozzuk, vigyázzunk egymásra, tartsuk be az előírásokat, és ha tehetjük, maradjunk otthon, mert csak így tudjuk megakadályozni a vírus terjedését” – nyilatkozta érdeklődésünkre az akció ötletgazdája, Dohorák Szilvia, a helyi óvoda igazgatónője.

A lufis akciót egy kisfilm készítése előzte meg, amellyel hasonló céljuk volt: felhívni a figyelmet a család és egymás megóvásának fontosságára.

„Minden egyes lufi egy-egy családot szimbolizált, akik körbeállták azt, majd közösen elengedték. Ennek pedig az az üzenete, hogy együtt vagyunk, egészségesek vagyunk, ennek örüljünk és vigyázzunk egymásra. Az egyik helyi nénikének sajnálatos módon a párja is a fertőzés áldozata lett, ő is kért egy lufit, és azt mondta, hogy az a párjáért fog az égbe szállni” – mondta Szilvia.

A lufik széthordásában helyi fiatalok segítettek, fokozott figyelmet fordítva minden járványügyi szabály betartására. „Bárkihez fordulhattam, mindenki szívesen segített. Nagy köszönettel tartozunk Wurczell Zoltán polgármester úrnak, aki mindig biztosít bennünket a támogatásáról és ehhez a kezdeményezéshez is nagyon pozitívan állt” – emelte ki az igazgatónő.

A kezdeményezést a királyfiakarcsai önkormányzat kulturális bizottsága is támogatta. „A mostani időszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, betartsunk minden egyes előírást. Ezért is gondoltuk úgy, hogy ezzel az akcióval felhívhatjuk az emberek figyelmét, és nem mellesleg színt vihetünk általa a szürke hétköznapokba” – jegyezte meg Kiss Tamás, a kulturális bizottság elnöke.

A lufik rendelésekor ügyeltek arra is, hogy környezetbarát legyen, ami könnyen lebomlik, ezáltal nem szennyezi a környezetet, a megvásárlásukat pedig helyi vállalkozók támogatták.

„Sok pozitív visszajelzést kaptunk, mindenkinek tetszett az ötlet. Ezúttal nem a látványosságon volt a hangsúly, mert nem egy helyről engedtük fel a lufikat, hanem mindenki a saját udvaráról, teraszáról. De bízunk benne, hogy hamarosan jelentősen javul a helyzet, és egy közös akcióra is sor kerülhet” – zárta Dohorák Szilvia.


(fl)