"Szerencsétlen véletlenek összjátéka" okozta azt a helikopterbalesetet, amelyikben életét vesztette a Markíza tulajdonosa

2021. április 9. - 08:40 | Külföld

A március végi tragikus alaszkai helikopter-balesetnek, - melynek során meghalt Petr Kellner milliárdos üzletember és négy társa, - egyetlen túlélője volt, a 48 éves David Horváth. A cseh snowboardsport legenda már olyan állapotban van, hogy kommunikál a környezetével. Úgy tűnik, hogy a jármű műszaki állapota nem mondott csütörtököt. 

"Szerencsétlen véletlenek összjátéka" okozta azt a helikopterbalesetet, amelyikben életét vesztette a Markíza tulajdonosa
Fotó: TASR/AP

A cseh novinky.cz portál arról ír, hogy Horváth vallomást szeretne tenni, hogy pontosan mi történt a tragédiakor.

"Az alapján, amit David Horváth közölt, elmondhatom, hogy semmi sem utal műszaki hibára. Ezt a balesetet a szerencsétlen véletlenek összjátéka okozta, amibe beletartozik az adott időjárási körülmények és a leszállási feltételek" - nyilatkozta Kellner PPF vállalatának szóvivője, Vladimír Mlynář a cseh közszolgálati rádiónak, aki hozzátette, az ügy felgöngyölítésén nyomozók dolgoznak.

Az előzetes jelentés valószínűleg már a jövő héten elkészül. Clint Johnson, a nyomozók vezetője szerint Horváth akármennyire is beszélni szeretne, még csak korlátozottan képes arra. Közben a cseh sportlegenda neve már nincs feltüntetve abban a kórházban, ahol eddig kezelték. Ez vagy azt jelenti, hogy már kiengedték a klinikáról, vagy pedig saját kérésére - személyiségi jogaira hivatkozva - kihúzták őt a nyilvántartásból.

A lezuhant helikoptert időközben Alaszka legnépesebb városába, a 300 ezres Anchoragebe szállították, ahol egy 12 főből álló csapat vizsgálja a roncsot. A légi jármű üzemanyagrendszerének egyik kütyüjéhez sikerült hozzáférni, amit további vizsgálatokra már el is küldtek a gyártónak Franciaországba. Szintén ráakadtak a vészjelző rendszerre, de még nem tudták megállapítani, az miért nem működött a balesetkor.

Közben szerdán landolt Anchorageban Kellner Boeing 737 BBJ repülője, ami alapján szárnyra kapott a híresztelés, hogy az elhunyt milliárdos földi maradványaiért jött, hogy hazavigyék. Ezt a cseh szóvivő nem cáfolta.

(noviny.cz)