Szeret veszélyesen élni, Hidat hibára halmoz…

Ardamica Zorán | 2019. november 21. - 11:33 | Vélemény

Az a párt, amely a preferenciák szerint ma a többi magyar párt közül kormányzati szerepvállalása (és nehezen érthető kitartása) dacára a legközelebb áll a parlamenti küszöb megugrásához, az utóbbi időben (értsd a himnuszbotrány utáni időszámítás szerint) hibát hibára halmoz.

Szeret veszélyesen élni, Hidat hibára halmoz…
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Bugár együtt szavazott az ultrakonzervatívokkal (egyes fórumokon már nyíltan keresztényfasisztázzák ezt a különféle pártokban észlelhető politikai gondolkodást), Jakab a diktatúrákra emlékeztető szabályokat támogatja szavazatával (és persze a diploma-ügy meg a telefon-ügy…), hogy csak az utóbbiakat említsük. Aztán nem elég, hogy addig kacérkodik a Híd a Smerrel és az etnikai politizálással, míg az ütőképes, demokrata szlovák politikusai elhúznak (de ezt persze mindenki úgy tagadja, mintha nem lenne evidens) – kiadja azt a listát (reméljük, csak tervezetet) amelynek első tíz helyén csupán 2 szlovák jelölt áll. Ez ugye sem a magyaroknak nem fog megfelelni, sem a szlovák Híd-szavazók számára nem vonzó.

Továbbá az első tíz között kapott helyet 3 (mások, többek szerint 4…) olyan személy, akikre a kuloárokban és egyéb tárgyalásokon többen nyíltan kilövési engedélyt kértek már… Nem húzódnak ám ők kicsit sem a háttérbe, hanem épp ellenkezőleg: hadd riadjanak meg a választók.

Uraim, „nagy öregek”, eredményes harcosok, hát senki sem vállalja, hogy a 150-ik helyről karikázzák át a választók az első tízbe?

Az, hogy Bugár a második helyről indul, gesztus ugyan, de ha már nem egyezett meg a többi magyar párttal, amelyek feltételül szabták az első helyről való visszavonulást, vajon nem fölösleges? A Bugár-funokat elbizonytalanítja, ellenzőit pedig úgysem győzi meg, hogy e párt arca nincs a harcvonalban…

Az sem titok, hogy a Híd számos figyelmeztetés ellenére elhanyagolta az ifjúságpolitikát (az MKP nem különben, sőt),

s ma sem rendelkezik reálisan ilyesmivel.

Fiatalítás olyankor, amikor a fél politikai paletta az elhasználódott politikusok lecserélésével kampányol: az első tíz helyen 2 olyan fő van, aki 45 évnél nem idősebb. De lehet, hogy három, viszont az MKDSZ-es Fehérről egészen egyszerűen nem találni 30 perc ráfordítással a neten olyan adatot, CV-t, sajtóhírt, értékelést stb., amelyből ez kiderülne. És ez is beszédes tény, ha már az első 10-ben van… A fiatal választók számára, akikre legalább 3 választási időszakot lehetne építeni,

kedves elnök úr, 35 év fölött mindenki idősnek számít.

Nekik már Kerry Washington, Halle Berry, Zoe Saldana, sőt Mila Kunis sem pálya… És hát Érsek se egy Paul Walker vagy Channing Tatum, de a másik oldalról nézve nem is egy Manahel Thabet. Mintha ma – és ezzel nem kívánjuk kisebbíteni a megérdemelten listára, illetve annak élvonalába került személyek érdemeit – Szlovákiában nem élnének okos, rátermett, magukat elfogadtatni és kommunikálni tudó, esélyt érdemlő, vagy éppen sztárolható, erejük teljében lévő személyek elegendő létszámban. (Ez sok másik pártra szintén érvényes.)

A Híd fiataljai, azok is, akik helyi, megyei szinten, államtitkárként vagy más módon már bizonyítottak, Ravasz kivételével mind kiszorultak a 10-es, sőt sokan a 20-as listáról is.

Ne higgyük viszont, hogy ez a legjobb módja a választások elvesztésének. Csak a listaállítás tekintetében igenis volna még két olyan metódus, amely jobban biztosíthatná a bukást.

Az egyik: ha már ez a kormánykoalíció nem volt képes szabatosan megfogalmazni egy törvényt, és hagyta, hogy a minden fórumon ledebilezett, lebunkózott és persze alábecsült nácik hülyére vegyék, s a pártvezető neve nem alanyesetben szerepel az újonnan bejegyzett pártnévben (ennyit ért a módosító, ilyen színvonalon írnak törvényt a képviselők…), hát akkor ideje lenne átnevezni a Hidat is. Kotlebáék után szabadon mondjuk

Jakabék – Hídra.

Ugye milyen jó reklám lenne? Vagy a másik módszer a tuti bukásra olyan listát állítani, amelyen egyetlen ember sem szerepel. Bár ki tudja, lehet, hogy egy üres lista több szavazatot kapna… Tessék, kérem, a következő országos tanácson elgondolkodni erről.

De csak, ha nem viccnek szánták ezt a listát. Annak se volt jó, én nem röhögtem.

Címkék: Híd-lista