A szeretet és a törődés csodákra képes – példaértékű összefogás egy súlyosan beteg kisfiúért

2018. július 2. - 19:02 | Régió

A hétvégén megrendezett királyfiakarcsai juniálison lehetőség nyílt támogatni egy súlyosan beteg galántai kisfiút. A rendezvény során több mint ezer eurót sikerült összegyűjteni.

A szeretet és a törődés csodákra képes – példaértékű összefogás egy súlyosan beteg kisfiúért
Fotó: Nagy Poláček Csilla

Póda Andráska július 21-én lesz egyéves. Születésekor egy nagyon ritka és súlyos betegséget állapítottak meg nála az orvosok: AMC-t (Arthrogryposis Multiplex Congenita) és kombinált PEC-t (donga láb).

Testén az izmok feszesek és gyengék, a végtagjai deformáltak és nem megfelelő pozícióban vannak. A kezecskéi is feszesek, a könyökét nem tudja behajlítani. Születésekor a lábacskái fent voltak egészen a hasánál, a térdét most sem lehet teljesen kinyújtani. Mentálisan viszont egészséges, figyelmes, eleven, a korához képest megfelelően reagál.

A kisfiú édesanyjától, Banský Katalintól és édesapjától, Póda Gergelytől megtudtuk, Németországban találtak olyan specialistákat, akik kezeltek már ilyen betegséget, ezen kívül pedig eredményesnek bizonyult a magyarországi Dévény Anna-módszer (DSGM), ehhez azonban Budapestre, illetve Győrbe kell utaznia a családnak.

„Szinte minden nap visszük tornára: minden második héten Budapestre utazunk öt napra, a másik héten kétszer Győrbe, illetve heti háromszor Galántán is lehetősége van gyógytornára. Ezen kívül otthon is tornáztatjuk és úszni is elvisszük, hogy a vízben mozogva is erősödjenek az izmai“ – árulta el a Paraméternek Katalin.

A szülők elmondták, a kicsinél szinte minden egyes perc számít, hiszen a kisfiú csontjai növekednek, ezért a lehető legkorábban elkezdték a gyógykezeléseket.

A rengeteg odafigyelésnek, törődésnek és szeretetnek, illetve támogatásnak meg is lett az eredménye, az elmúlt időszakban ugyanis Andráska állapota jelentősen javult.

Mára már ülni is tud, ezen pedig még a kezelőorvosa is meglepődött, és gratulált a szülőknek.

A kisfiúnak további műtétekre lenne szüksége, ezek azonban több tízezer euróba kerülnek. A költséges külföldi kezeléseket nem fedezi a biztosító, ezért minden segítség jól jön a fiatal családnak. A királyfiakarcsai juniális szervezői, Nagy Milán és Kiss Tamás, valamint Kiss Márta és a Vöröskereszt munkatársa, Sidó Magdolna gyűjtést szerveztek a helyi futballpályán. Egy dedikált DAC-mezre és -labdára lehetett licitálni.

A mez végül 200 euróért kelt el. A labdáért 350 eurót ajánlottak, a licitáló fiatalember azonban végül ötszáz eurót adott érte. A rendezvény közben, illetve a tizenegyesrúgó-verseny benevezési díjából további, több mint négyszáz eurót sikerült összegyűjteni, így a teljes összeg meghaladja az ezer eurót.

A labdát és a mezt Andráska szülei adták át a licit győzteseinek.

„Meglepően szép összeg gyűlt össze a rendezvény során, amiért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki támogatott bennünket, valamint Tamásnak és Milánnak, hiszen az ő ötletük volt a gyűjtés” – mondta az édesanya.

Póda Andráska gyógykezeléseihez, illetve a szükséges műtétek költségeihez az alábbi számlaszámon lehet hozzájárulni:

SK13 7500 0000 0040 2498 8234.

(fl)


Kapcsolódó cikk:

Remek hangulatban zajlott a királyfiakarcsai juniális (FOTÓK)