„Szeretett és tudott is élni” – Marczell Zoltán polgármesterre emlékeztek Kisudvarnokon

2022. október 25. - 23:50 | Régió

Egy évvel ezelőtt, október 25-én mindenkit megrendített a hír, miszerint ötvenhárom éves korában elhunyt Marczell Zoltán, a dunaszerdahelyi járásbeli Kisudvarnok polgármestere. Kedden, halálának első évfordulóján faültetéssel és emléktábla-avatással tisztelegtek emléke előtt.

„Szeretett és tudott is élni” – Marczell Zoltán polgármesterre emlékeztek Kisudvarnokon
Fotók: Cséfalvay Á. András és Paraméter (Továbbiakért kattints!)

A Kukkonia polgári társulás által 2019-ben indított Green Kukkonia kezdeményezés célja felhívni a nyilvánosság figyelmét arra, hogy mindenki tehet valamit a környezetéért: tudatos életmóddal, szelektálással, újrahasznosítással, minimalizálással és természetesen fák ültetésével. Marczell Zoltán polgármester a Kukkonia polgári társulás tagjaként az indulásától kezdve fontosnak tartotta, aktívan támogatta és segítette a Green Kukkonia kezdeményezést. Minden évben személyesen vett részt a fák ültetésében és a régióban megépült kerékpárutak nagy része is az ő alázatos és kitartó munkájának köszönhető, ezért a Kukkonia PT úgy döntött, az idei évben az ő tiszteletére ültetnek fákat a kerékpárutak mentén: Kisudvarnok–Dunatőkés szakaszon és Kisudvarnok – Nagyudvarnok szakaszon. Utóbbit az emlékére Marczell Zoltán fasornak nevezték el.

A délelőtti órákban a környező falvak polgármesterei és a kisudvarnoki és nagyudvarnoki óvodások is kivették részüket a munkálatokból, majd a délutáni órákban a helyi iskolások ragadtak ásót.

Miután a fák a helyükre kerültek, az önkormányzat szervezésében a községháza előtt tartottak megemlékezést. Méltatták az egykori polgármester odaadó munkáját, sikereit, odaadását és emberségét.

A Tőkési-ág Kistérség nevében Ribánszky Jarmila, Pozsonyeperjes polgármestere szólt néhány szót. Beszédét Marczell Zoltánhoz idézett gondolatokkal zárta: „Kedves Zoli, ígérjük, a ránk hagyott stafétát tudásunkhoz, képességeinkhez mérten igyekszünk tovább vinni. Téged nem tudunk helyettesíteni, de azt meg tudjuk fogadni, hogy minden erőnkkel törekszünk elképzeléseidet, szellemiségedet folytatni és tovább építjük ezt a régiót.”

Az esemény zárásaképp az elhunyt polgármester fia szólalt fel. „Édesapám, elmentél és itt maradtál. Mert akit szeretünk, akit tisztelünk, akiért gyertyát gyújtunk, az itt marad. Közöttünk, lelkünkben, mindörökké” – hangsúlyozta, majd leleplezte a községháza oldalán elhelyezett emléktáblát.

(SzC)