Szereti az Összefogás alapítóit a magyar kormány, van akinek projektjét 150 millió forinttal támogatja a Magyar Turisztikai Ügynökség

2021. január 26. - 16:31 | Belföld

Szlovákiából összesen négy projektet támogatott tavaly a magyar állam a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési programon keresztül, ebből kettő az Összefogáshoz köthető: Bauer Ildikó cége 159 millió forintot (452 ezer euró) kapott, Orosz Örs pedig a Sine Metu polgári társulásával nyert el közel 63 milliót (179 ezer euró). 2019-ben sikeres volt két olyan pályázat is, amely Világi Oszkárhoz köthető, írta meg elsőként a HVG.

Szereti az Összefogás alapítóit a magyar kormány, van akinek projektjét 150 millió forinttal támogatja a Magyar Turisztikai Ügynökség
Orosz Örs, Bauer Ildikó és Mózes Szabolcs (Fotó: Facebook)

Tavaly mintegy 300 milliárd forintot osztott szét a Magyar Turisztikai Ügynökség a Kisfaludy szálláshely-fejlesztési programon keresztül. A határon túlra jutó támogatás összege már elérte a 3,7 milliárdot, ami a 2019-es mintegy 200 millió forintról elég nagy ugrás, de a teljes összeghez képest viszonylag alacsony támogatási arány. Ez azonban egy új – és viszonylag eldugott – pénzosztó forrás lehet a határon túli kedvezményezettek számára, a Kisfaludy program honlapján ugyanis nincs nyoma annak, hogy ez határon túliak is kérhetnek támogatást. A HVG szerint a belföldön meghirdetett programoknak eddig „minden esetben feltétele volt a magyarországi működés és/vagy székhely”. A határon túli támogatottak többsége azonban erdélyi pályázó, akik között többnek is jó kapcsolata van magyarországi kormányközeli vállalkozókkal, például Mészáros Lőrinccel, vagy az erdélyi magyar párt, az RMDSZ jelenlegi vagy korábbi politikusa, derítette ki a HVG.

Orbán korábbi és jelenlegi miniszterei is jól járnak

A Kisfaludy programban a magyar kormányhoz közeli pályázók is jól szerepeltek tavaly. A HVG szerint 1,5 milliárdos állami támogatásból építheti újjá egy badacsonytomaji szállodát az a cég, amelynek egyik tulajdonosa Fellegi Tamás, a második Orbán-kormány nemzeti fejlesztési miniszterének. 840 millió forintot kapott szállodafelújításra a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amelyet most kormánybiztosként Lázár János volt miniszter irányít.

Jól járt Pintér Sándor magyar belügyminiszter volt cége a Civil Biztonsági Szolgálat is, amely a tulajdonában lévő egykori lovasberényi kormányüdülő felújítására költhet 1,3 milliárd forintot (3,7 millió euró), derítette ki a 24.hu.

A céghez ugyan jelenleg papíron nincs köze a miniszternek, most Tasnádi László, a miniszter egyik államtitkára vezet. Tasnádi egyébkét 1989 előtt magyar állampárti titkosszolgálat III/II-es ügyosztályának, vagyis a kémelhárításnak az operatív tisztje volt, ami az hazai ŠtB-nek felel meg.

2019-ben négy nyertes pályázat Szlovákiában

A határon túlra jutó 3,7 milliárd legnagyobb része Erdélybe került, a mintegy 60 sikeres pályázó túlnyomó többsége romániai bejegyzésű cég vagy gazdasági szervezet. Tavaly összesen négy szlovákiai szervezet kapott támogatást a programból: az összefogásos Bauer Ildikó családi vállalkozása, az Agro - Fyrmonia és Orosz Örs Sine Metu polgári társulása mellett Bott Frigyes muzslai borász szerepel a nyertesek listáján 109,381 millió forinttal (312 ezer euró), és az eperjesi Czajlik Katalin egyéni vállalkozó kapott a Czajlik Ranch fejlesztésére 60,850 millió forintot (173 ezer euró). A négy projekt összesen 391,638 millió forintot (1,12 millió euró) kapott el a határon túli magyar cégeknek és szervezeteknek nyújtott mintegy 3,7 milliárd forintos támogatási összegből.

15 millió forint indulásnak

A Kisfaludy program 2019-ben is osztott már támogatásokat, Bott Frigyes és Bauer Ildikó cégei azonban már akkor is bekerültek a négy támogatott szlovákiai pályázó közé, igaz, akkor „csak” fejenként 15 millió forintot (42,8 ezer euró) nyertek.

A másik két sikeres pályázó cég Világi Oszkárhoz és családjához kapcsolódik, és ez a kettő is 15-15 millió forint (42,8 ezer euró) támogatást kapott: a Wineresidence Kft., amely Világi kezében van, egy „egyedi stílusú párkányi panzióra” kapott támogatást, a lánya, Világi Réka tulajdonában lévő LOAR-VE Zrt.

pedig „vidéki turizmus fejlesztése mintagazdaság és gasztronómiai mesterközpont kialakításával” projektre kapott támogatást. A HVG információi szerint a 15 millió forintos támogatások általában a leendő nagyobb projekt kidolgozásának költségeire szolgálnak, vagyis várható, hogy mindkét cég pályázni fog a közeljövőben, mivel 2020-ban nem volt nyoma pályázatuknak.

173 millió a Bauer család füri családi borászatára

Bauer Ildikó és férje, Bauer Dávid Agro - Fyrmonia Kft. nevű közös cége tehát összesen 494 ezer eurónyi támogatást (15 millió + 158 millió forint) szerzett a füri családi pincészetük kiépítésére, amelyet a környezetvédelmi hatástanulmányban szereplő terveik szerint már 2020-ban át kellett volna adni.

A háromszintes – pince és két felszín feletti szint – épület „borászat és kulturális-közösségi ház” lesz, a tervek szerint évente mintegy 60 tonna szőlő feldolgozására lesz alkalmas és 66 ezer palack bort tud majd előállítani.

Bauer az Összefogás alapító tagja, jelenleg alelnöke, a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti választási listáján egy évvel ezelőtt a 47. helyen szerepelt.

Bauer Ildikó

63 millió Orosz Örs polgári társulásának

Ugyancsak érdekes az Orosz Örs által vezetett Sine Metu polgári társulás támogatása is, amely a „Turisztikai fejlesztések a Gombaszögi Tábor területén” projektre kapott 63 millió forintot (179 ezer euró). Orosz is az Összefogás alapítótagja, alelnöke, és az általa már közel egy évtizede irányított polgári társulás, a Sine Metu a Gombaszögi Nyári Tábor megvalósítására rendszeresen több tízmillió forintos támogatásokat – 2019 - 54 millió forint, 2018 - 60 millió forint) kap a Bethlen Gábor Alaptól (BGA).

A BGA kimutatása szerint az alapítványtól tavaly nem kapott támogatást – a tábor is csak „lite” verzióban valósult meg, a Kisfaludy programból viszont a 63 millió forinttal gazdagodott.

Bauer Ildikóhoz hasonlóan Orosz is az Összefogás alapítótagja és alelnöke, de Bauernél sokkal előkelőbb helyen, szerepelt: a párt második számú embereként az MKÖ-lista 6. helyét kapta.

Bauer: nem volt politikai ráhatás

Bauer Ildikó állítja, hogy a Kisfaludy programból származó első támogatást, a 15 millió forintot nem is használták fel teljes egészében. „Mi ebből 1,5 millió forintot költöttünk el, csak annyit hívtunk le a támogatásból, amennyire szükség volt, ez a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére szolgált” – mondta a Paraméternek Bauer.

A füri Bauer-pincészetet tavaly kezdték építeni. „A jelenleg ott tartunk, hogy a pince építése tavaly szeptemberben elkezdődött” – tájékoztatott az Összefogás alelnöke. Abban bízik, hogy ősszel már az elkészült épületben tudják feldolgozni a szőlőt. „Jelenleg 5 hektár szőlőnk van, amit szeretnénk 10 hektárra növelni” – mondta Bauer.

A támogatás a borászat és a szőlészet teljes költségeinek mintegy a felét teszi ki.

„Ha a teljes projektet vesszük, akkor körülbelül a költségek felét teszi ki a támogatás, ha csak a pincészetet vesszük, akkor 67 százalékos a támogatás aránya, de ebben ugye nincs benne a szőlőültetvény, a feldolgozás, a technológia” – tájékoztatott a Bauer Ildikó.

A politikai kapcsolatoknak szerinte nem volt szerepe abban, hogy a támogatást elnyerték. „Mi ezen a projekten tíz éve dolgozunk, semmilyen politikai ráhatás nem volt” – állítja Bauer.

Az Összefogás nem tartja gondnak

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke nem tartja problémának, hogy pártja egyes vezetőinek cégei vagy szervezetei magyar állami támogatásban részesülnek. „Mindketten olyan célra kapták a támogatást, ami már évek óta az egyik fő tevékenységük, már akkor is ezt csinálták amikor még semmi közük sem volt a politikához” – magyarázta álláspontját Mózes. Azt sem tartja problémásnak, hogy a győztes szlovákiai pályázatok fele kapcsolódik pártjának vezetőihez, és ráadásul egy olyan alapítványtól kaptak támogatást, amely korábban nem támogatott határon túli szervezeteket, cégeket.

„Ha a pályázat megfelelt a pályázati felhívásnak, akkor szerintem rendben van – mondta a pártelnök. – Ügyesen pályáztak.”

Mózes úgy véli, hogy pártja vezetőinek adott magyar állami támogatás nem lesz hatással a magyar kormányhoz fűződő viszonyukra sem. „Mi már kezdettől azon az állásponton vagyunk, hogy a magyarországi ügyekkel ne foglalkozzunk, se pro, se kontra” – véli Mózes. Szerinte a támogatás megítélése akkor vethetne fel kérdéseket, ha az Összefogás parlamentben vagy kormányon lenne és ráhatása lenne a pályázati források elbírálására.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Gombaszögi Nyári Táborban

Nyert a Bott pincészet és a Czajlik Ranch is

A két másik sikeres tavalyi pályázó az Euro-Agro Kft. és Czajlik Katalin pozsonyeperjesi vállalkozó.

Az Euro-Agro cég a Bott család tulajdonában van, és a Bott Frigyes borbemutató- és panzió épületének megépítésére nyert 109 millió forintot (312 ezer euró).

Czajlik Katalin feltehetően a dunatőkési Czajlik Ranch fejlesztésére nyerte el a 60 millió forintos támogatást, a projekt címéből ez nem derül ki pontosan: Nemzetközi színvonalú lóversenypálya kiépítése Dunatőkésen sportturisztikai szolgáltatások fejlesztése céljából.

Lajos P. János/hvg.hu