Szergej Szkripal életben van, de nem akar orosz diplomatákkal találkozni

2019. február 26. - 12:27 | Külföld

Életben van, de nem akar orosz diplomatákkal találkozni a tavaly Angliában megmérgezett Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya - jelentette ki Laurie Bristow brit nagykövet kedden az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

"Meg tudom erősíteni, hogy életben vannak. Meg tudom erősíteni, hogy eljuttatták hozzájuk az orosz nagykövetség kérelmét, hogy találkozhassanak velük"

- mondta a diplomata.

Korábban a londoni orosz nagykövetség azt közölte, nem tud megerősítést szerezni arra a tényre, hogy Szergej és Julija Szkripal életben van.

Bristow szerint "nem olyan nehéz megérteni", hogy Szkripalék miért nem akarnak találkozni az orosz állam képviselőivel. Hozzátette, hogy ők maguk döntöttek így. A misszióvezető azt mondta, hogy a brit fél biztosítani fogja a találkozást az orosz nagykövetség alkalmazottjaival, ha az érintettek úgy akarják.

"Ha nem, nincs jogunk rájuk erőltetni a találkozást orosz tisztségviselőkkel. Természetesen biztonságos helyen tartózkodnak. Idegbénító szer felhasználásával próbálták megölni őket. Megvédeni őket a kötelességünk"

- hangoztatta.

Szergej Szkripalt és lányát tavaly március 4-én az angliai Salisburyben kísérelték meg sikertelenül megmérgezni. A brit hatóságok szerint a meghiúsult merényletet az orosz katonai hírszerzés követte el, a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó hatóanyaggal. Moszkva bizonyítékokat követelt az általa megalapozatlannak minősített váddal kapcsolatban, és kifogásolta, hogy London nem engedélyezte a konzuli hozzáférést az orosz állampolgársággal is rendelkező két áldozathoz. Az incidens diplomaták kölcsönös kiutasításához és Oroszországgal szembeni büntetőintézkedésekhez vezetett.

Az orosz fél többször nehezményezte, hogy Szkripalék tartózkodási helye a hosszú kórházi kezelés után ismeretlen. Kettőjük közül csak Julija Szkripal jelent meg a nyilvánosság előtt, egy tavaly május 23-án közreadott videofelvételen nyilatkozva.

Szkripal anyja múlt héten bejelentette a moszkvai rendőrségen, hogy a fia és az unokája eltűnt. Viktorija Szkripal, a volt hírszerző unokahúga több alkalommal is megpróbált Nagy-Britanniába utazni, hogy ott találkozzon rokonaival, de vízumkérelmét rendre elutasították.

(MTI)