A szétesés küszöbén az SaS: Blahová lemondott a frakcióvezetői posztról, a párt alelnöke is távozik

2019. október 8. - 12:04 | Belföld

Natália Blahová parlamenti képviselő lemondott az SaS frakcióvezetői posztjáról. Erről kedd reggel tájékoztatta levélben a parlament elnökét. Az információt maga Blahová erősítette meg a TASR hírügynökségnek.

A szétesés küszöbén az SaS: Blahová lemondott a frakcióvezetői posztról, a párt alelnöke is távozik
Fotó: TASR (archív)

A pártból kilép Jana Kiššová parlamenti képviselő is.

Blahová azzal indokolta a döntését, hogy a frakció és a párt is „szétzilálódott”, ezért úgy gondolja, hogy a képviselőknek másik frakcióelnököt kell választaniuk.

Richard Sulík, az SaS elnöke tudomásul vette a döntést. „Ez egy logikus lépés, amely a képviselőnő pártból való kizárásával függ össze. Az új frakcióelnököt a képviselők a szerdai frakcióülésen választják meg” – közölte a pártelnök. Blahovát a szombati (október 5.) jelölő kongresszuson zárták ki az SaS-ből.

Kedden Jana Kiššová, az SaS alelnöke is bejelentette távozását a pártból. „A mai SaS már nem az a párt, amelybe tíz évvel ezelőtt, ideálokkal telve beléptem. Számomra már elviselhetetlen itt a légkör, és nem akarok tovább fuldokolni. Feszültséggel teli időszakon vagyunk túl, jellemek törtek meg, nehéz döntések születtek és régi barátságok estek szét” – fogalmazott Kiššová. A politikai jövőjéről nem árult el konkrétumokat, csak annyit mondott, hogy nem az elhamarkodott döntések embere.

Sulík korábban Kiššovának ajánlotta fel a harmadik helyet a párt 2020-as parlamenti választásokra állított jelöltlistáján. Kiššová és Blahová is tagjai voltak az SaS Demokratikus magjának.

Sulík értékelte, hogy Kiššová megszívlelte a felszólítást a pártból való távozásra, és hozzátette, sajnálja a történteket. „Sajnos a Demokratikus mag nevű csoportosulás mindent elkövetett annak érdekében, hogy ez így végződjön. Több megegyezési javaslatot is elvetettek, sőt a kommunikációt is visszautasították” – közölte a liberálisok vezetője. Hozzátette: Kiššová akkor is indulhat a listán, ha nem tagja a pártnak.

Kedden Jozef Rajtár is lemondott az SaS-frakció alelnöki posztjáról, a pártból azonban egyelőre nem lép ki. A politikai jövőjéről a napokban fog bővebben nyilatkozni.

Kapcsolódó cikk:

Áll a bál az SaS-nél: Galko és Rajtár nem jelentek meg az országos tanács ülésén

(TASR)