Széthullott a Za ľudí - Kolíkováék bejelentették, amit már mindenki sejtett

2021. szeptember 8. - 09:14 | Belföld

Vladimíra Marcinková, a Mária Kolíkovát övező csoport egyik tagja még a 9-kor kezdődött sajtótájékoztató előtt röviddel bejelentette, hogy kilép a Za ľudí pártból, és csatlakozik az SaS-hez. A sajtótójékoztató elején ugyanezt közölte Mária Kolíková is, mögötte társaival.

Széthullott a Za ľudí - Kolíkováék bejelentették, amit már mindenki sejtett
Richard Sulík és Mária Kolíková (Fotó: TASR)

Marcinková többek között azt írta a profilján, hogy a Za ľudí pártot olyan személyek rabolták el, akiknek az értékei merőben eltérnek azoktól, amelyekre a pártot megalapításakor helyezték. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a kormányt továbbra is támogatni fogja.

A kilenckor kezdődött sajtótájékoztató elején Mária Kolíková végül bejelentette, amire mindenki várt. Hat képviselővel együtt (Marek Hattas, Vladimíra Marcinková, Vladimír Ledecký, Ján Benčík, Tomáš Lehotský és Michal Luciak) távoznak a Za ľudí-ból és annak frakciójából is.

Létrehozták a Za spravodlivé Slovensko (Igazságos Szlovákiáért) platformot, mellyel csatlakoznak az SaS parlamenti frakciójához. Ennek megfelelően továbbra is a kormányt támogatják, és szeretnék megtartani az igazságügyi minisztériumot.

"Mi, akik itt állunk, felelősséget érzünk a kormányért, annak stabilitásáért és a kormányprogramért" - mondta. Leszögezte, hogy saját pártot nem terveznek alapítani, azt viszont ne zárta ki, hogy a későbbiekben belépnek az SaS-be.

Kolíková említést tett arról is, hogy nem beszélt Veronika Remišovával, a Za ľudí elnökével a távozásukról, mivel nem tudta elérni telefonon. Így csak sms-t küldött neki.

Richard Sulík SaS-elnök őt követően azt mondta, hogy a Za ľudí-n belüli események veszélybe sodorták a koalíciót, ilyen formában viszont megnő az esélye annak, hogy a kormány kibírja a négy évet.

Alapvető követelésük a koalíció további tagjaival szemben, hogy Kolíková maradhasson az igazságügyi miniszter.

"Aminek kiváltképp örülök, hogy növeljük frakciónk szakmaiságát, ugyanis a képviselők, akik csatlakoznak hozzánk, ismertek szakmaiságukról" - húzta alá.

Az SaS ezzel a második legerősebb koalíciós párt lesz a kormányban, az eddigi 13 helyett 19 képviselőjük lesz, Sulík szavai szerint viszont nem kívánnak további pozíciókat szerezni. Továbbra is támogatják Veronika Remišovát, hogy ő maradjon az informatizációs miniszter.

Kolíková egyelőre semmit nem tudott mondani arról, hogy a Za ľudí-ban marad-e Juraj Šeliga és Jana Žitňanská, utóbbi a frakcióvezető. Ők ketten ugyanis egyik fél mellé sem álltak. Felmerült ugyanakkor, hogy szintén kilépnek a Za ľudí-ból, és függetlenként támogatnák a továbbiakban a Heger-kormányt.

A Za ľudí maradék két képviselője Miriam Šuteková és Alexandra Pivková, akik Remišová mellett állnak, és őket szívesen látná az OĽaNO.

Kapcsolódó cikk:

Kolíkováék minden valószínűség szerint csatlakoznak az SaS-hez

(parameter)