Szétlapította a személyvonat a gépkocsit, a sofőr azonnal meghalt

Tragikus kimenetelű baleset történt egy báni (Bánovce nad Bebravou) vasúti átjárón kedden kora reggel.

Szétlapította a személyvonat a gépkocsit, a sofőr azonnal meghalt
Fotó: rendőrségi felvétel

A rendőrség tájékoztatása szerint egy 31 éves férfi a fénysorompó tilos jelzése ellenére ráhajtott a vasúti átjáróra, ahol ütközött az éppen érkező személyvonattal. A szerelvény maga alá gyűrte a gépkocsit, a sofőrnek esélye sem volt a túlélésre, azonnal életét vesztette.

Éppen tegnap fejeződött be a RAILPOL (az európai vasúti rendőrségek ernyőszervezete) által indított, összeurópai biztonsági hét, mely során a szlovák rendőrség is fokozott ellenőrzést tartott a vasúton, illetve a vasúti átjáróknál. Hétfőn Légen egy baleset-szimulációt is tartottak, melyről bővebben itt írtunk."A közúti közlekedés biztonságához annak minden résztvevőjének hozzá kell járulnia. Senki nem becsülheti le a vasúti átjárón történő átkelést, és fontos tudatosítani, hogy a vonattal történő ütközés a gépkocsi utasaira nézve majdnem mindig halálos"

- hívja fel a sofőrök figyelmét a baleset kapcsán a rendőrség.

A hatóság nyomatékosan felszólítja a sofőröket az alábbi szabályok betartására:

• Amennyiben a vasúti átjáró nincs ellátva fénysorompóval, vagy a fénysorompó nem működik, az átjárótól 50 méterre a gépkocsivezető kötelessége legfeljebb 30 km/h-s sebességre lassítani.

• Ha villog a fénysorompó fehér jelzése, a gépkocsivezető legfeljebb 50 km/h-s sebességgel kelhet át az átjárón.

(para)