Szétválasztott bangladesi ikrek - Dokumentumfilm készült a sikeres műtétsorozat előzményeiről

2020. augusztus 8. - 18:33 | Kultúra

Dokumentumfilm készült a sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikerpár nemzetközileg is elismert, orvostudományi innovációkat jelentő műtétsorozatának előzményeiről - közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Szétválasztott bangladesi ikrek - Dokumentumfilm készült a sikeres műtétsorozat előzményeiről
Fotó: MTI

Közleményükben azt írták: a fejüknél összenőve született bangladesi kislányok (Rukia és Rabia) végső szétválasztásának első évfordulója alkalmából osztják meg 48 perces kisfilmjüket, amelyen az is látható, amikor 2017 novemberében az akkor másfél éves gyermekek és a szüleik először találkoznak a műtétet végző orvosok közül Csókay András idegsebésszel és Pataki Gergely plasztikai sebésszel.

A határokon átívelő, több mint két éve tartó műtétsorozat harmadik szakaszát jelentő, 2019. augusztus 2-án zárult, 33 órás végső szétválasztó műtét első évfordulójára közzétett kisfilm hivatalos dokumentációs munkatársuk, Fuchs Richárd munkája - írták.

A dokumentumfilm megtekinthető a http://cselekves.org/2020/08/07/exkluziv-dokumentumfilm-igy-kerultek-a-sikeresen-szetvalasztott-bangladesi-sziami-ikrek-a-magyar-orvosokhoz/ webcímen.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapata 2010 óta szervez plasztikai-helyreállító és égési sebészeti missziókat Bangladesbe, Pataki Gergely vezetésével.

(MTI)