Szexbotrány tette tönkre a swinglegenda amerikai karrierjét, de Dunaszerdahelyen szívesen látják

2020. július 28. - 14:50 | Régió

Legutóbb július 26-án, előtte pedig már több alkalommal is fellépett Dunaszerdahelyen Steven Mitchell swing énekes és táncos, akit Amerikában évekkel ezelőtt szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt meg több fiatal nő.

Szexbotrány tette tönkre a swinglegenda amerikai karrierjét, de Dunaszerdahelyen szívesen látják
Steven Mitchell (Fotó: Daily Beast - Lynn Redmile)

A kaliforniai születésű 61 éves Steven Mitchell 30 éve járja a világot a swing nagyköveteként. Az utóbbi hónapokban Szlovákiában tartózkodott, legutóbb a dunaszerdahelyi Covid de-stress fesztiválon lépett fel. Emellett részt vett a Dunaszerdahely Táncklub eseményein, és alkalomszerűen a Dunaág Néptáncműhely fiatal táncosait is oktatta már.

Néhány évvel ezelőtt amerikai lapok arról cikkeztek, hogy a lindy-hop mesternek nem volt maradása hazájában, miután több fiatal nő is megszólalt azzal kapcsolatban, hogy szexuálisan zaklatta és bántalmazta őt Mitchell. Az amerikai közönség bojkottálta a táncóráit, a rádiók nem játszották a számait – történt mindez annak ellenére, hogy az áldozatok annak idején nem tettek feljelentést a rendőrségen.

Azóta Mitchell Európa több országában tevékenykedett, nemcsak Szlovákiában, hanem Magyarországon is.

Az amerikai The Daily Beast napilap egy 2015 decemberében megjelent cikkben foglalkozott részletesen Steven Mitchell-lel. Az összefoglalóban több olyan fiatal nő megszólal, akiket a zenész szexuálisan zaklatott.

A cikk azt írja,

2015 januárjáig Steven Mitchell valóságos istennek számított a swing világában.

1998-ban fellépett az akkori amerikai elnök, Bill Clinton egyik eseményén, valamint olyan elismert csoportok számára készített koreográfiákat, mint a Stuttgart Balett Company. A lap szerint azonban Mitchellnek volt egy sötét titka, amiről egy baltimore-i táncos és színpadi vezető, Sarah Sullivan vallott először nyilvánosan egy blogbejegyzésben.

Ebben Sullivan arról ír, hogy még tinédzser volt, amikor Mitchell két alkalommal is közeledni próbált hozzá. A bejegyzést több mint ötszáz hozzászólás követte, és további négy nő állította, hogy őket is szexuálisan bántalmazta, illetve megerőszakolta a zenész.

Pár hónappal később egy nemzetközileg is elismert táncos és oktató, Ramona Staffeld egy interjúban elmondta, hogy 14 éves korában Mitchell titkos viszonyt folytatott vele, elvette a szüzességét és többször megerőszakolta. A nő korábban senkinek nem merte elmondani, hogy mi történik köztük.

Ő volna egyébként az egyetlen a megszólalók közül, akinek ügye még nem évült el (az Egyesült Államokban államonként változó a szexuális bűncselekmények elévülési ideje, általában 10-15 év), ő viszont nem kívánja ezt a hivatalos szervek elé vinni. Úgy véli, a tanulságok levonásához elég az is, hogy áldozatként nyíltan vállalja történetét.

Egy másik nő, Allison azt állítja, hogy Mitchell megerőszakolta 2000-ben, amikor 18 éves volt. Egy Clara nevű nő arról számolt be, ő 17 éves volt, amikor a zenész zaklatta. Mindannyian úgy beszéltek az eseményekről, hogy a zenész szép szavakkal próbálta elcsábítani őket, azt mondta nekik, hogy különlegesek, amikor pedig megtagadták a szexuális kapcsolatot, ennek épp az ellenkezője történt és félelmetesen viselkedett velük.

„Problémám van... Amint hazaértem, segítséget fogok kérni. (...) A pusztulás útján vagyok. Meg fogom tisztítani az életem”

– szól az idézet egy Steven Mitchell által írt bűnbánó e-mailből, amelyet egyik korábbi áldozatának írt, miután kirobbant a sok szállal rendelkező szexbotrány.

Magyarországon felmondtak neki, Dunaszerdahelyre visszajár

A táncos-zenész az utóbbi években több helyen is oktatott Magyarországon, és tudomásunk szerint az egyik ilyen hely épp amiatt szakította meg vele az együttműködést, mert bár a gyanúsítások igazságtartalmát négyszemközt elismerte, nyíltan azonban nem vállalta fel.

Az üggyel kapcsolatban érdeklődtünk a Dunaszerdahely Táncklub alapítójánál, Volner Nagy Melinda táncpedagógusnál, aki megerősítette, hogy a Steven Mitchellel való együttműködés elején hallott az állítólagos botrányokról, őt azonban nem győzték meg az interneten megjelent információk.

„A személyes kontaktust mérvadóbbnak tartom a saját véleményem kialakításában, és ezzel kapcsolatban csak pozitív tapasztalataim vannak”

– nyilatkozta szerkesztőségünknek.

Próbáltuk felvenni a kapcsolatot Steven Mitchellel is, de telefonszámát egyelőre nem sikerült megkapnunk. Kérdéseinket a Facebook-oldalára küldtük el, ahol cikkünk megjelenése után kaptunk tőle választ.

"Manapság és ebben a korban szinte lehetetlen megvédened magad az internettel szemben"

- válaszolt megkeresésünkre Steven Mitchell, aki sérelmezte, hogy az előtt jelentettük meg cikkünket, mielőtt vele is beszéltünk volna.

"A legegyszerűbb utat választották, leírni valakit, mielőtt beszélnének vele. Így megy ez manapság a világban" - fűzte hozzá a zenész, aki azonban az ellene felhozott vádakat nem kívánta kommentálni.

(parameter)