Szexuális ragadozók akadnak a szlovák közéletben is - íme néhány eset közülük

Szlovákiában is akad számos olyan eset, mint amilyenekre az elmúlt hetekben fény derült az Egyesült Államokban vagy Európában.

Szexuális ragadozók akadnak a szlovák közéletben is - íme néhány eset közülük
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A SME napilap gyűjtött össze számos szexuális zaklatási esetet a szlovák közszférából, és fény derült néhány olyan ügyre, melyben máig nem született döntés. 

A Statisztikai Hivatalnál történt esetekhez hasonlóra derült fény a kassai P. J. Šafárik Egyetemnél. Az egyik fiatal női hallgatót követte és zaklatta korábban az egyetem egy alkalmazottja. Mária Hrehová egyetemi szóvivő megerősítette a történteket, részleteket viszont a folyamatban lévő vizsgálatra való tekintettel nem árult el. Csak annyit, hogy a hallgatónak pszichológiai segítséget biztosították, az alkalmazottal pedig a munkajogi előírásoknak megfelelően jártak el. Azt sem mondta meg, hogy kirúgták-e vgy még mindig ott dolgozik.

Csaknem tíz évvel ezelőtt, 2008-ban négy szexuális visszaéléssel kapcsolatos ügyben járt el a katonai rendőrség. Dana Capáková szóvivő szintén szűkszavú volt, mindössze annyit árult el, hogy egy esetben fegyelmi eljárás lett a vége az ügynek. Szexuális zaklatási ügyet vizsgáltak a hadseregnél 2014-ben is, de a szóvivő szerint az nem igazolódott be.

Idén egy ismert szlovák neurológust gyanúsított meg több páciense is szexuális visszaéléssel. Az ügy sajtónyilvánosságot is kapott.

"Felhúzta a nadrágomat, és egyszer csak kellemetlen megjegyzéseket tett a barátomról és a szexuális életünkről. Abban a pillanatban nem is tudtam, mi történik, és hogy ez helyénvaló-e"

- nyilatkozta az orvosnál tett látogatásáról Kristína Šlesárová, akinek a férfi egyébként az epilepsziáját kezelte. Több másik páciens különös mellvizsgálatról számolt be. A SME személyes találkozón szembesítette az orvost ezekkel, mivel azonban hivatalos gyanúsítás nem történt, nem hozták nyilvánosságra a nevét.

Egy árvai fogorvos, Vendelín Tažandlák esetéről viszont a szlovák közmédia számolt be. A férfi szexuálisan zaklatta egyik páciensét, azt mondta neki, hogy akarja őt, végig akarja csókolgatni a testét, a melleit. Mindez 2005 októberében történt Alsókubinban. Az RTVS rejtett kamerájára is rögzítették a cselekményt.

Az orvosi kamara is vizsgálta az esetet, és úgy találták, hogy az orvos nem sértette meg az etikai kódexet. Két ilyen esetet vizsgáltak, és egyik esetben sem találtak kivetnivalót az orvosok cselekedetében.

2011-ben és 2012-ben egy iskoláslányt molesztált egy pap az Aranyosmarót mellett fekvő Nevidzany községben. A 48 éves pap állítólag személyesen, telefonon és sms-ben is kinyilvánította vonzalmát a kislány iránt. Többször megérintette őt és francia csókkal üdvözölte. A bíróság három év felfüggesztettre ítélte, miközben szexuálpszichológust is kell látogatnia a ferde hajlamai miatt. Nem fellebbezett, a nyitrai püspök pedig áthelyezte őt egy idősotthonba.

Emlékezhetünk arra is, amikor a JOJ tévé riporternője, Dana Strculová vált Štefan Harabin szexista megjegyzéseinek célpontjává, aki

őt méregetve, utalva a sajtóra, kifejtette, hogy egyfajta "presstituáltnak" (presstitútka) tartja azokat, akik a politikusok óhaja szerint közlik a híreket.

(SME)