Szexuálisan molesztálhatták a svéd hercegnőt

Egy fotós több szemtanú szerint kéretlenül és illetlenül megtapogatta a svéd koronahercegnőt, Viktóriát. 

Szexuálisan molesztálhatták a svéd hercegnőt
wikipédia
Áll a bál a Svéd Akadémiánál. A rendőrség gazdasági bűncselekményeket üldöző osztálya is vizsgálatot indított az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület, a botrányok megtépázta Svéd Akadémia ellen. A 18 tagú testület a múlt héten arról értesítette a gazdasági rendőrséget, hogy "válságos állapotban van", és felülvizsgálja összeférhetetlenségi szabályait.

A Svéd Akadémia tagjai között mély szakadék támadt az utóbbi időben az egyik tag férjét érintő szexuális zaklatási vádak miatt, többen is bejelentették, hogy bojkottálják a testület munkáját a molesztálási botrány kezelésének módja elleni tiltakozásul. 

Katarina Frostenson költőnő férjét, Jean-Claude Arnault fotóst 18 nő vádolja szexuális zaklatással. Magát Frostensont az összeférhetetlenségi szabályok kijátszásával vádolták meg, mivel nem fedte fel, hogy társtulajdonosa a férje által működtetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott az akadémiától.

Három forrása is állítja, látták, ahogy Arnault illetlenül megtapogatta az akkor 27 éves koronahercegnő, Viktória fenekét. Egy svéd író beszámolt arról, hogy látta, ahogy:

Arnault keze először Viktória nyakán van, majd megindult lefelé. Teljesen lefelé.

Egy másik szemtanú azt mondta, a hercegnő megragadta a fotós kezét, majd elviharzott a helyszínről. Arnault ügyvédjén keresztül tagadta a híreket. Azt mondta, ezek a pletykák csak azt a célt szolgálják, hogy befeketítsék a nevét és ellehetetlenítsék őt.

Az akadémia a közelmúltban kénytelen volt beismerni, hogy egyes Nobel-díjasok neve előre kiszivárgott, ami egyebek közt azért problémás, mert befolyásolja a fogadási téteket. Az akadémia 18 tagja közül hét jelenleg nem vesz részt a testület munkájában, és a testületen belüli feszültségek miatt mérlegelik, hogy kiadják-e az idei irodalmi Nobel-díjat.

E válságos helyzetben az akadémia patrónusa, Károly Gusztáv király kényszerült közbelépni és megígérni az elavult alapszabály reformját.

A Nobel-díjakat a dinamit feltalálója, Alfred Nobel által hátrahagyott vagyonból finanszírozó Nobel Alapítvány igazgatósága is bírálta az akadémiát, amiért botrányaival veszélyezteti a Nobel-díj presztízsét.

Hvg.hu