SZFE: Hazamennek a hallgatók, de a „blokádot magukkal viszik”, a tiltakozást folytatják, míg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik

2020. november 10. - 17:36 | Külföld

A blokádot nem adják fel, de a már több mint két hónapja elfoglalt iskolaépületet el kell hagyniuk a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatóinak, mert szerdán életbe lépnek a koronavírus terjedésének az új jneárványügyi intézkedések Magyarországon. Ezek egyike, hogy az egyetemek digitális oktatásra állnak át, és a hallgatóknak el kell hagyniuk az iskolaépületeket, a kollégiiumokat is bezárják.

SZFE: Hazamennek a hallgatók, de a „blokádot magukkal viszik”, a tiltakozást folytatják, míg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik
Forrás: SZFE HÖK

„A vírus terjedésének megelőzése érdekében elrendelt intézkedéseket továbbra is kötelességünk, felelősségünk maradéktalanul betartani. Az SZFE november 11-től digitális oktatásra áll át, a korlátozások értelmében az épületeket, a kollégiumot el kell hagyni” - tájékoztattak kedden délutáni sajtótájékoztatójukon a diákok képviselői.

A blokádot magukkal viszik

Ugyanakkor a blokádot nem adják fel, mint mondták „magukkal viszik”, mivel a követeléseik nem teljesültek, és még az érdemi tárgyalások sem kezdődtek meg.

„Az ellenállás egy ideig az épületeken kívül folyik majd. Akár ezek közt a falak közt, akár otthon, karanténban kell az egyetemi autonómiáért küzdenünk, az egyetem mi vagyunk. A blokád addig tart, amíg a hatalmi elnyomás meg nem szűnik” - áll a sajtótájékoztatón felolvasott nyilatkozatban.

A kancellár már hétfőn bezárta volna az egyetemet

Továbbra sem ismerik el azonban az egyetem nyáron kinevezett kuratóriumát – az élén Vidnyánszky Attilával – és a kuratórium által kinevezett egyetemi tisztségviselőket sem. Az egyetemnek a diákok szerint illegitim kancellárja, Szarka Gábor már hétfőtől felfüggesztette volna az oktatást arra hivatkozva, hogy „nem biztosíthatók az oktatás feltételei, ezért február 1-ig nem folytatható oktatási tevékenység a Színház-és Filmművészeti Egyetemen. A múlt héten kiadott rendelet szerint az egyetem épületei november 9-től „oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében” zárva tartanak. A kancellár szerint az egész félévet meg kell majd ismételniük a hallgatóknak.

A hallgatók bírósághoz fordultak

A hallgatók azonban nem törődtek bele az általuk el nem ismert kancellár döntésébe, és bírósághoz fordultak, aminek szerintük halasztó hatálya van. A keresetük alátámasztására kérték az Oktatási Hivataltól is az oktatás igazolását, ehhez benyújtottak minden szükséges hivatalos igazolást.

„A blokád alá vont épületben az elmúlt két hónapban minden tanóra és kurzus megtartásra került, bízunk benne, hogy az Oktatási Hivatal ezt elismeri, és így nem juthat érvényre az oktatásunk és a félévünk ellehetetlenítésére játszó illegitim fenntartó és vezetőség szándéka” – jelentették ki a keddi sajtótájékoztatón.

- lpj -