Szigeti Lászlót is kitüntette Andrej Kiska

2018. január 1. - 19:30 | Belföld

A társadalmi és kulturális élet 25 személyiségét tüntette ki a köztársasági elnök az önálló Szlovákia megalakulásának 25. esztendeje alkalmából.

Szigeti Lászlót is kitüntette Andrej Kiska
Fotó: TASR

Az állami kitüntetéseket a pozsonyi Vigadóban, a Szlovák Filharmonikusok koncerttermében adták át. A ceremónián részt vett Andrej Danko házelnök, Robert Fico miniszterelnök, a parlamenti képviselők, miniszterek és számos közéleti szereplő.

Andrej Kiska beszédében kifejtette, immár negyedik alkalommal élt a lehetőséggel, hogy az év első napján megmutassák, hol találjuk az ország sikerének kovácsait. Megjegyezte, az ország a most kitüntetetteknek köszönhetően emlékezhet meg arról, hogy a modern történelmünk legszörnyűbb és legszomorúbb időszakában is akadtak hősök, akik szembeszálltak a rosszal, emberek, akik képesek jót cselekedni és önzetlenül segíteni.

"Küldetésemnek tekintem azt hangsúlyozni, milyen fontos osztozni a polgári értékeken, támogatni az alkotókészséget és a szellemi szabadságot, elismerni a tisztességes vitát jelenünkről, valamint megérteni az igazságot a múltunkról" - szögezte le.

Andrej Kiska a Ľudovít Štúr Érdemrend I. fokozatával tüntette ki a demokrácia hazai elősegítésében, az emberi és szabadságjogok védelmében folytatott rendkívüli tevékenységéért Szigeti László kiadótulajdonost, továbbá a bársonyos forradalom egyik legkiemelkedőbb személyiségét, Fedor Gált, Mikuláš Huba ökológust, Martin M. Šimečka újságírót, Alexander Bröstl főiskolai pedagógust.

Ugyanebben a kitüntetésben részesült a kultúra terén folytatott tevékenységéért Peter Breiner zenész, Zuzana Kronerová színésznő, továbbá in memoriam Ilja Zeljenka zeneszerző.

A Štúr Érdemrend II. fokozatával ismerték el a Szlovák Nemzeti Felkelés résztvevője, Otto Šimko, Marta Ličková műfordító, Juraj Flamik környezetvédő, valamint Alta Vášová írónő munkásságát.

A Fehér Kettős Kereszt II. fokozatának elismerésében részesült Gabriela Beňačková operaénekesnő, Marta Kubišová cseh énekesnő Vladimír Ješina operatőr, illetve Petr Pithart egykori cseh kormányfő.

Kitüntették a Pribina Kereszt I. fokozatával Pavel Povinec fizikust, Myrón Malý orvost, Robert Mistrík vegyészt, Marika Gombitová énekesnőt, valamint in memoriam Jozef Kroner színészt és Rudolf Sloboda írót. A Pribina Kereszt II. fokozatának elismerésében részesült Marián Čaučík keresztény aktivista, Eva Kováčová, a Rákellenes Liga civil szervezet igazgatója, továbbá Ján Lazorík folklórművész.

(TASR)