Szigorítani akarnak a közlekedési szabályokon

Mostanában gyakran előfordulnak gázolásos balesetek a gyalogátkelőknél. A rendőrség emiatt azt szeretné elérni, hogy mindig a gyalogosnak legyen előnye, amikor már teljesen biztos, hogy átkelhet a zebrán, s ekkor minden járművezetőnek kötelező lenne lassítania a gyalogátkelő közelében.

Szigorítani akarnak a közlekedési szabályokon
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ha elfogadják az új szabályozást, az 2019-ben érvénybe is léphet.

 

Gyalogosok a zebrán

Tavaly 49 gyalogos hunyt el, ebből 11 személy a zebrán vesztette életét.

 

Mostani szabály:

Mindig a gyalogosnak van előnye, ha rálép a zebrára. A járművezetőknek most is kötelező  lelassítaniuk, majd megállni a zebra előtt, ha gyalogost látnak rajta.

Fotó: anc

 

A változtatás után:

A gyalogosnak akkor is előnye lesz, ha már teljesen biztos abban, hogy ráléphet a zebrára. Az autósoknak gyalogátkelőhelyek közelében lassabban kell majd közlekednie. A járókelőknek továbbra  is figyelembe kell vennie, hogy jól látható-e és, hogy milyen sebességgel közeledik a zebra felé az autó.

Fotó: anc

A járművezetőkre 30 eurótól 50 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki,  ha nem adnak előnyt a gyalogosoknak. Ha a járművezetők veszélyeztetik a zebrára lépő járókelő testi épségét, akár 150 eurós pénzbüntetést is kaphatnak.

 

További szabályváltozások

Ha egy fiatal sofőr két alkalommal is megszegi a közlekedési szabályokat a jogosítvány megszerzését követő két évben, bevonhatják a jogosítványukat.

Továbbá kötelezővé akarják tenni a mentőfolyósókat azokon a többsávos utakon, ahol dugók alakulnak ki. Sőt, ha elfogadják az új szabályzatot, akkor a kamionok este 22 óra és hajnai 4 óra között előzhetnek az autópályákon.

Čas.sk/para