Szigoríthatják a Covid-szemafort, mert a helyzet súlyos, jelezte Krajčí

2021. január 27. - 10:58 | Belföld

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter a kormány ülése előtt jelezte, hogy ha egyezség születne a koalíción belül az ún. Covid-automatába belefoglalt intézkedések szigorításáról, ő azt támogatná.

Szigoríthatják a Covid-szemafort, mert a helyzet súlyos, jelezte Krajčí
Marek Krajčí (Fotó: TASR)
A Covid-automatáról részletesebben ITT írtunk.

"A helyzet pillanatnyilag súlyos és erről a koronavírus brit mutációja tehet" - jegyezte meg a miniszter Igor Matovič kormányfő keddi szavaira reagálva, aki pedig azt mondta, hogy a Covid-szemafort át kellene értékelni az agresszívabb vírusvariáns miatt.

Krajčí jelezte, ugyancsak nem látna abban problémát, ha a kormány február 8. után is meghosszabbítaná a kijárási korlátozásokat a Covid-automatáétól szigorúbb intézkedésekkel. Hangsúlyozta, a regionális enyhítések is folyamatos teszteléshez vannak kötve.

"Továbbra is a fordulatra várunk a kórházban ápolt fertőzött betegek számát illetően, ugyanis továbbra sem történt jelentősebb csökkenés, se nem mutatkozott trend a csökkenésben" - szögezte le.

Mérlegelik annak kérdését, hogy az idős vagy szociális otthonok lakói esetében szükségessé tegyék a kezelőorvosuk véleményét, tekintettel arra, hogy az oltás mellékhatásai milyen befolyással lehetnek az egészségi állapotukra. Ezt amiatt említette, mert egy idős, krónikus beteg meghalt azt követően, hogy beadták neki az oltást, és annak mellékhatásai miatt, mint a láz és a gyengeség, rosszabbodott az állapota.

Megismételte azt is, hogy az oltások folyamata és intenzitása a beszállított mennyiségtől függ. Reagált azok kérésére, akik a gazdaság szempontjából fontos ágazatokban dolgoznak, és nagy számban jelentkeznének. Krajčí szerint viszont, ha ők előbb megkapnák az oltást, azzal a legveszélyeztetettebb csoportok kerülnének hátrébb a sorban, mert nincs elég oltás.

"Mivel ebben a hónapban 200 ezer, a következő hónapban pedig várhatóan 250 ezer adag oltás áll rendelkezésünkre, a legkockázatosabb csoportokra kell összpontosítanunk, hogy elkerüljük kórházaink összeomlását" - jegyezte meg.

(TASR)