Szigorítják a kezdő sofőrökre vonatkozó szabályokat, mert túl sok balesetet okoznak

2019. január 15. - 11:59 | Belföld

A belügyminisztérium január 16-án nyújtja be tárcaközi egyeztetésre a közúti közlekedésről szóló törvényt érintő módosító javaslatait. 

Szigorítják a kezdő sofőrökre vonatkozó szabályokat, mert túl sok balesetet okoznak
Fotó: Paraméter - illusztráció

A módosító csomag minden részlete egyelőre nem ismert, azonban Denisa Saková belügyminiszter közösségi oldalán elárulta, hogy a szigorítások egyike a kezdő sofőrökre vonatkozik majd.

A belügyminisztérium és a rendőrség közlekedési szakértői által kidolgozott javaslat alapján komoly szankciókra számíthatnak azok a friss jogosítvánnyal rendelkező gépkocsivezetők, akik a gépjárművezetői engedélyük megszerzését követő két évben legalább két súlyos szabálysértést követnek el.

A szakértők azért döntöttek a szigorítás mellett, mert a kezdő sofőrök jelentősen felülreprezentáltak a balesetet okozó autóvezetők között.

"A legfeljebb két éves járművezetői tapasztalattal rendelkezők az összes gépjárművezető csupán 5 százalékát teszik ki, azonban a közúti balesetek 17 százalékát éppen ők okozzák, a halálos áldozatok 19 százalékáért ők felelnek, és az ittas állapotban balesetet okozó sofőrök között is 19 százalékos az arányuk"

- közölte a Facebookon Denisa Saková belügyminiszter.

Hogy pontosan milyen szigorításokat vagy enyhítéseket tartalmaz majd a törvénymódosító csomag, az a következő napokban derül ki, viszont a belügyminiszter azt már ismertette, hogy ha a módosítás átmegy a parlamenten is, milyen szankciókra számíthatnak a kezdő sofőrök:

"Autósiskolai továbbképzés, pszichológiai képzés, újbóli vizsgázás a közúti közlekedés szabályaiból a rendőrségen. Ez minden olyan B típusú jogosítvánnyal rendelkező személyre vonatkozni fog, aki a jogosítványa megszerzésétől számított két évben két súlyos közlekedési szabálysértést követ el."

A súlyos szabálysértések közé mintegy két tucat szabálysértés tartozik, csak néhány ezek közül:

• ittas vezetés,

• közlekedési baleset okozása,

• gyorshajtás (lakott településen több mint 20 km/h-val, lakott településen több mint 30 km/h-val),

• elsőbbségadás elmulasztása,

• "Állj!" felszólítás vagy közlekedés tábla (STOP) figyelmen kívül hagyása,

• tilosban előzés,

• mozgássérülteknek fenntarott parkolóhely jogosulatlan használata,

• gyalogos vagy kerékpáros veszélyeztetése.

(parameter)