Szigorú pénteki böjtöt hirdettek a püspökök a járvány legyőzésére

2020. október 29. - 07:40 | Belföld

Ismét szigorú pénteki böjtölést hirdetett a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) a koronavírus-járvány legyőzésére. A püspöki kar online ülésezett, a böjtölés mellett rendszeres imádkozásra szólította fel a híveket – tájékoztatta a TASR-t a KBS.

Szigorú pénteki böjtöt hirdettek a püspökök a járvány legyőzésére
Fotó: TASR

„Október 30-tól december 18-ig, vagyis a következő nyolc péntekre szigorú böjtöt hirdetnek a püspökök az egész szlovákiai katolikus egyház számára a járvány legyőzésére. A 18 és 60 év közötti egészséges hívő emberek a következő nyolc pénteken oly módon böjtöljenek, mint Nagypénteken szokás” - jelentette ki Stanislav Zvolenský, a KBS elnöke. Ez azt jelenti, hogy a hívek tartózkodjanak a húsételektől, naponta csak egyszer étkezzenek kiadósan, és további két alkalommal kisebb adagot ehetnek.

„Mivel az egyházi hagyomány a bűnbánatgyakorlás további formáit is ismeri, mindenkinek figyelmébe ajánljuk az imádságot és az alamizsnát. Ezeket azok is gyakorolhatják, akiknek az egészségi állapota nem engedi meg a szigorú böjtölést” - magyarázta Zvolenský. Hozzátette, a szlovák püspökök a Szlovákiáért mondott napi imára hívnak mindenkit, ehhez javasolják hozzákapcsolni a rózsafüzér imádságot, a Szentírás olvasását, és hogy mindenki cselekedjen jót a hozzá közelállókkal.


TASR

Címkék: koronavírus, böjt