Szigorú szabályok mellett tartják meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált februárban

2022. január 12. - 21:36 | Kultúra

A tavalyi online esemény után idén élőben rendezik meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált, de a résztevőknek szigorú szabályokat kell betartaniuk. A Berlinalén az ülőhelyek felét foglalhatják el nézők, a program a szokásos tíz helyett 7 napra rövidül - közölték szerdán a szervezők.

Szigorú szabályok mellett tartják meg a Berlini Nemzetközi Filmfesztivált februárban
-illusztráció- (Fotó: AP)

Mivel a koronavírus omikron variánsa gyorsan terjed Németországban, mindent megtesznek, hogy biztonságos környezetben tarthassák meg a filmes szemlét február 10. és 16. között.

A távolságtartás érdekében a fesztiválnak otthont adó mozikban felére csökkentik a nézőszámot, nem lesznek fogadások és nyilvános események, a vörös szőnyeges bevonulásnak is csak visszafogott változatára kerül sor.

A 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál közönségének soraiban csak beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen a közelmúltban átesett emberek vehetnek részt, és fel kell mutatniuk egy negatív tesztet, valamint maszkot kell viselniük.

"Fesztiválunkkal üzenni szeretnénk a filmiparnak, a moziknak és a mozik közönségének és összességében a kultúrának. Szükségünk van a mozira, szükségünk van a kultúrára"

- mondta Claudia Roth német kulturális miniszter.

Négy nappal a gála után a fesztiválfilmeket bemutatják a német főváros mozijaiban is.

(MTI)