Szigorúbb határ- és munkahelyi ellenőrzésről tárgyalnak, országos iskolabezárásról viszont nem

2021. december 5. - 08:14 | Belföld

A november végén bevezetett országos lockdown első tíz napja után értékel a szakmai konzílium, és arra jutottak, hogy a járványhelyzet mit sem változott ez idő alatt. A mobilitás nem csökkent, a számok nem javultak, éppen ezért az egész december 16-ig meghosszabbodhat. A konzílium javaslatait a kormány szerdán tárgyalja, és a lockdown első két hetének letelte után, csütörtökön léphetnek életbe - foglalta össze a Denník N.

Szigorúbb határ- és munkahelyi ellenőrzésről tárgyalnak, országos iskolabezárásról viszont nem
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A konzílium ezekről tárgyal:

  • december 16-ig maradjon a lockdown
  • mindenkit felszólítani az otthoni munkavégzésre, amennyiben ezt a munkájuk engedi
  • szigorúbban ellenőrizni a munkahelyükre bejárók igazolásait
  • szigorúbban ellenőrizni a maszkviseletet a tömegközlekedési eszközökön - a szakértők szerint nagy ennek a kockázata, és nincs következetesen ellenőrizve
  • szigorúbban ellenőrizni a határokat - mindenkinél megnézni az e-hranica applikációban történt regisztrációt; az oltatlanoknak karanténba kellene vonulniuk
  • növelni a kapacitásokat a koronavírus omikron variánsának szekvenálására - ezt a variánst még nem azonosították Szlovákiában, éppen arra volna szükség, hogy több pozitív mintát vizsgáljanak ki erre a variánsra is.
  • motivációképpen ígéretet tenni a hotelok, szálláshelyek, akár még a vendéglők megnyitására is, de csak az ünnepek alatt
  • az iskolákat országosan nem bezárni, rábízni a döntést a regionális tisztiorvosokra - Az iskolákat mostanáig az ország járásainak harmadában zárták be a tisztiorvosok rendelkezései alapján.

A szakmai konzílium egyelőre nem tárgyalt arról, hogy enyhítenének a szabályokon az oltottak vagy a fertőzésen az elmúlt félévben átesettek számára, ugyanakkor felvetették, hogy motivációképp lehetővé kellene tenni ebben a rezsimben például a sízést vagy a kirándulást szálláshelyeken, emellett pedig még felmerült a vendéglők kinyitása is. Ez viszont csak december 23. környékén léphetne életbe. Mindezzel motiválni szeretnék az embereket, hogy oltassák be magukat, ha még nem tették.

Tartanak viszont az üzletek megnyitásától, mivel nagy tömegek alakulhatnának ki. Ha mégis javulnának a mutatók, akkor tehetnek erre javaslatot, viszont vélhetően csak az oltottak és a fertőzést leküzdők számára.

Javaslatot tehetnek a lockdown további két hétre történő meghosszabbítására, de kérdés, hogy a kormány ezt támogatná-e. Az SaS ugyanis már jelezte, hogy nem fogja, csak ha az oltottak számára enyhébbek lesznek a feltételek. Veronika Remišová (Za ľudí) pedig már legutóbb is az ellen volt, hogy az oltottak számára is érvénybe lépjen a lockdown.

A helyzet márpedig nem javul, az elmúlt héten ugyanis a PCR-tesztek pozitivitása csaknem 35%-os volt, tehát minden harmadik elvégzett teszt pozitív lett, ilyen magas hétnapos arány pedig még a második hullám idején sem volt. A második hullám csúcsánál ez 6%-kal magasabb.

A kórházban ápolt koronavírusosok száma némileg stabilizálódott, az elmúlt héten 6%-kal nőtt, jelenleg 3408-an vannak. Intenzív osztályon ebből 628-an, lélegeztetőgépen pedig 297-en. A kórházban ápoltak több mint 82%-a nincs, vagy legfeljebb egyszer volt beoltva.

(Denník N)