Szigorúbban büntethetik a maffiózókat, enyhébben a füvezőket vagy a bolti tolvajokat

2020. június 13. - 13:32 | Belföld

Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter megerősítette, hogy enyhülhetnek a kiszabható büntetési tételek bizonyos esetekben.

A TASR hírügynökség szerint egyrészt a szervezett bűnözésben résztvevők esetén szigorodhatnak a büntetések, másrészt bizonyos esetekben, mint például a marihuánabirtoklás, pedig éppen ellenkezőleg, enyhülhetnek. Kolíková megerősítette, hogy ez téma lesz a koalícióban, viszont hozzátette, hogy még nem kezdődött meg erről a vita.

Emlékeztetett ugyanakkor a kormányprogramra, amelyben megemlíti a próbaidős szolgálat vagy egyéb alternatív büntetések kirovását a restoratív, azaz kárhelyreállító igazságszolgáltatás filozófiája alapján.

A restoratív igazságszolgáltatási koncepció a bűncselekmény áldozatát helyezi a büntető igazságszolgáltatás középpontjába. Ez az álláspont abból a tényből fakad, hogy az áldozat vagy sértett szenvedi el a vagyoni kárt vagy egyéb sérelmeket. Ezért az igazságszolgáltatás fő feladata az áldozat kártalanítása, a bűncselekmény előtti állapot visszaállítása, de legalább az arra való törekvés. Az elkövető nevelése és a büntetése csak ezek után következhet, amilyen mértékben erre még szüksége van a társadalomnak. Ebben az igazságszolgáltatási rendszerben az áldozat kártérítése mellett nagy szerepe van az elkövető rehabilitálásának és a közösség bevonásának az igazságszolgáltatásba. (Forrás: ELTE)

Megemlítette, hogy bizonyos bűntényeknél rendkívül szigorú a kiszabható büntetés, amivel ráadásul nem érnek célt. Példaként említette a kisebb bolti lopások esetén visszaeső tolvajokat. "Kevés teret kap a bíró arra, hogy figyelembe vegye a konkrét bűnelkövető helyzetét" - fogalmazott.

Felhozta konkrétumként egy Nagy-Britanniában élő szlovák nő esetét, akinek a kiadását elutasította az ottani bíróság, mert idehaza egy bűntényért aránytalanul magas büntetést kapott.

Kolíková szerint ezzel szemben viszont a bűnszervezetként elkövetett bűncselekmények vagy olyanok esetében, amelyek halálos következményekkel, esetleg magas anyagi kárral járnak, szigoríthatnak a kiszabható tételeken.

A marihuána esetében a részleges dekriminalizációval az előző koalíció idején próbálkozott Lucia Žitňanská (Híd) is, aki mellett akkoriban éppen Kolíková töltötte be az államtitkári funkciót, de az SNS tiltakozása miatt nem jártak sikerrel, hasonlóan Gál Gábor sem a javaslat egy még enyhébb változatával.

(TASR)