Szijjártó: Ha Szlovákia hivatalosan kéri, tesztelni fogjuk a Szputnyik V vakcinát

2021. április 13. - 15:17 | Belföld

Ha Magyarország hivatalos kérvényt kap, leteszteli a Szlovákiába szállított orosz Szputnyik V vakcinát – mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az ATV-nek adott interjújában hétfőn. 

Szijjártó: Ha Szlovákia hivatalosan kéri, tesztelni fogjuk a Szputnyik V vakcinát
Fotó: Facebook

Szijjártó közölte, Budapest pénteken, Igor Matovič (OĽaNO) szlovák miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter látogatása során közölte, hogy hajlandó segíteni.

„Miután Oroszországgal, majd Kínával megállapodtunk a koronavírus elleni vakcina behozataláról, több európai külügyminiszter, és egy miniszterelnök is azzal keresett meg, hogy segítenék-e felvenni a kapcsolatot ezekkel a beszállítókkal, és tudnám-e jelezni nekik, hogy hívni fogják őket" - mondta Szijjártó.

A magyar külügyminiszter hozzátette, semmi oka arra, hogy ne segítsen, mert a helyzet nehéz, és más országokban is emberek halnak meg. Egy pillanatig sem habozott, hiszen emberéletekről van szó.

„Szlovákiát tekintve többször is segítettem a kapcsolattartásban, de az, hogy Szlovákia végül megállapodott Oroszországgal, már az ő dolguk. Mint ahogy az is, hogy az Oroszországgal kötött megállapodásnak milyen következményei lettek Szlovákiában" – válaszolta a műsorvezető szlovák kormányválsággal kapcsolatos kérdésére.

„Csak annyit tudok, hogy a múlt pénteken nálam járt Budapesten a volt miniszterelnök, jelenlegi miniszterelnök-helyettes (Igor Matovič), és segítséget kért abban, hogy teszteljük le az akkreditált laboratóriumunkban azt a 200 ezer adag oltóanyagot, amit jelenleg Szlovákiában raktároznak. Azt mondtuk, ha hivatalos kérvény érkezik, természetesen segítünk, az azonban kérdés, hogy érkezik-e ilyen hivatalos kérés, és ha igen, milyen formában kézbesítik.

Szijjártó a Matovičcsal folytatott múlt pénteki megbeszélés után elmondta, Szlovákia kérésére Magyarország segít az orosz Szputnyik V vakcina tesztelésében, hogy a lehető legtöbb szlovák állampolgár életét megmenthessék.

(TASR)