Szijjártó Péter: „Szlovákia és Magyarország együttműködésének valaha volt legjobb fejezete következhet”

2023. november 7. - 18:23 | Belföld

Megbízható szövetségesnek tartja a magyar kormány a választások után megalakult Fico-kabinetet. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ma (kedd) három szlovák miniszterrel és Robert Fico kormányfővel is találkozott Pozsonyban. Emellett tárgyalt a Szövetség vezetésével, a párt választási eredményét most már óvatosan sikernek minősítette, habár a párt nem jutott be a parlamentbe. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke továbbra is történelmi sikernek tartja pártja választási eredményét.

Szijjártó Péter: „Szlovákia és Magyarország együttműködésének valaha volt legjobb fejezete következhet”
Fotók: Facebook - Pozsonyi Magyar Nagykövetség, Szijjártó Péter, Paraméter

Szijjártó Péter kedden Robert Fico kormányfő mellett három szlovák miniszterrel, Denisa Saková gazdasági, Richard Raši régiófejlesztési és Juraj Blanár külügyminiszterrel is találkozott. Valamennyi találkozóját eredményesnek nevezte, Robert Fico új kormányát pedig megfelelő partnernek tartja a magyar kormány számára. Robert Ficóval mintegy másfél órás munkaebéden egyeztetett.

„Minden olyan miniszterrel felvettem a kapcsolatot, akivel a kétoldalú együttműködés szempontjából a kulcsterületeket viszik” – tájékoztatott Szijjártó a Szövetség központjában, miután a párt vezetőivel is tárgyalt.

Patrióta kormánnyal könnyebb együttműködni?

A külügyminiszter végig pozitívan beszélt a Fico-kormányról. „A választások után egy patrióta, a nemzeti érdek érvényesítését felvállaló kormány jött létre, amely szuverén politikát fogalmazott meg” – emelte ki Szijjártó. Szerinte a nemzeti érdekeket felvállaló kormányok könnyebben megtalálják a közös hangot.

„A magyar-szlovák kapcsolatok jövője szempontjából egy szép időszak, és hatalmas lehetőségek előtt állunk” – mondta a miniszter.

Kiemelte, hogy az európai kérdésekben közös álláspontot képviselnek: nem támogatják Ukrajna katonai támogatását, a migránshelyzet megoldását is hasonlóan képzelik el.

„Az a tapasztalatunk, hogy a két ország közötti együttműködés akkor volt a leghatékonyabb, amikor a szlovák kormányt Robert Fico vezette” – dicsérte a szlovák miniszterelnököt Szijjártó.

Szerinte ezt igazolja az Ipoly-hidak építése, a határ menti infrastruktúra fejlesztése. Az energiaellátásban is közös az elképzelésük, kiemelte, hogy a nukleáris energiát mindkét ország fontosnak tartja. Idén még egy hidat – Őrhalom és Ipolyvarbó között –, jövőre pedig egy újabb Ipoly-hidat adnak át Drégelypalánk és Ipolyhidvég között. „Készen állunk arra, hogy Szlovákia és Magyarország együttműködésének valaha volt legjobb fejezetét írjuk meg a következő években” – jelentette ki Szijjártó.

„Találkozó a régi jó baráttal”

Szijjártó találkozott még Peter Pellegrinivel, a Hlas és egyben a parlament elnökével, valamint Peter Žigával, a a párt parlamenti frakciójának elnökével, ez utóbbit jó barátjának nevezte.

„Találkozó a régi jó baráttal, Peter Žigával nagyon régóta dolgozunk már együtt, barátságunk nem politikafüggő, mindig tartottuk a kapcsolatot, akkor is, amikor ők ellenzékben voltak” – írta Facebook bejegyzésében Szijjártó.

Szerinte Žiga nemcsak az ő barátja, hanem „Magyarország nagy barátja is”. Pellegriniről azt írta, hogy a „találkozónkra beugrott egy meglepetésvendég is”. , jó volt újra találkozni Peter Pellegrinivel is, aki a HLAS elnökeként a parlament elnöke is lett egyben.

Szijjártó: Kérdéseket megnyitni nem nehéz

A pozitív értékelésében nem zavarta az sem, hogy a korábbi Fico-kabinetek a szlovákiai magyarokat sem kímélték különösebben, Robert Fico volt a miniszterelnök akkor, amikor magyarsága miatt megvert Žák Malina Hedvig ellen folytattak hamis tanúzás miatt eljárást, amikor megszüntették a kettős állampolgárság felvételét, mert azt a magyar állam lehetővé tette a határon túli magyarok számára, vagy amikor Sólyom László magyar köztársasági elnököt nem engedték be Szlovákiába. „A két ország kapcsolatait annak tudatában építjük, hogy nem értünk egyet mindenben” – válaszolta a Paraméternek Szijjártó. Kapcsolatában. Szerinte mindig lesznek olyan kérdések, amiben nem értenek egyet, és sokáig nem is fognak.

„Önmagában nem tekintem a külpolitika éremének, ha nehéz kérdéseket kinyit, a kérdés az, hogy be lehet-e zárni nyitott kérdéseket úgy, hogy az ne váljon az adott nemzeti közösség kárára” – magyarázta álláspontját Szijjártó.

Szerinte magyar külpolitika figyelembe veszi a szlovákiai magyarok érdekeit is, amelynek az az érdeke, hogy jó kapcsolat legyen a két ország kormánya között, és a Szövetség sem kérte ennek ellenkezőjét. Robert Fico második hivatalos külföldi útja – Csehország után – várhatóan Budapestre vezet majd, a két külügyminiszter már megkezdte ennek előkészítését.

Forrónak még mindig „történelmi eredmény” a 4,34 százalék, de egyben kudarc is

Először találkozott – legalábbis Pozsonyban – Forró Krisztián a Szövetség elnöke a Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, akit a párt választási eredményéről, szavai szerint „történelmi sikeréről” tájékoztatott.

„Több mint 13 éve magyar párt ennyi szavazatot, több mint 130 ezret nem kapott” – ismételte a választások óta hangoztatott szlogent Forró a megbeszélésük után tartott sajtótájékoztatón.

A Szövetség azonban ennek ellenére sem jutott be a parlamentbe, mivel ez a szavazatmennyiség csak 4,34 százalékot jelentett. Úgy véli azonban, hogy a párt irányvonala jó, ami alatt azt érti, hogy a magyarok mellett a déli régiók többi lakójának a képviseletét is felvállalták. A pártban szerinte szerkezeti változásra van szükség, hogy hatékonyabbá tegyék a munkát. Azt azonban elismerte, hogy a siker elmaradt.

„Akkor beszélhetnénk sikerről, ha bejutottunk volna a parlamentbe” – ismerte el Forró, de a kudarcért többek között a „liberális sajtót és a közvélemény-kutatókat” hibáztatta.

Úgy véli azonban, hogy a Szövetség az egyetlen olyan párt, amely képes megszólítani a magyar választókat.

Hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja Szlovákia és Magyarország közti jó kapcsolatot. „Fontos, hogy a két ország közti viszony a lehet legjobb legyen” – mondta Szijjártó szlovákiai látogatása kapcsán Forró. Kijelentette, hogy pártja kapocs akar lenni a két ország között.

„Mi ebben a munkában aktívan részt akarunk venni, hozzá akarunk járulni a két ország közti kapcsolatok javulásához” – mondta Forró.

A Szövetség eredményéhez Szijjártó is gratulált, szerinte „a nagy ellenszél dacára” az elmúlt másfél évtized legjobb eredményét érte el. „A Szövetség eredménye világossá tette, hogy melyik párt képviseli a magyarságot Szlovákiában” – nevezte meg a magyar kormány szövetségesét Szijjártó. –

Számítunk a Szövetséggel való együttműködésre a magyar–szlovák együttműködés fejlesztése során.”

Újságírói kérdésre ugyan óvatosan azt is elismerte, hogy a „szép eredmény” valójában kudarc, hiszen a Szövetség nem jutott be a parlamentbe. „Azt szerettük volna, ha a Szövetség bekerül a törvényhozásba, ez nem sikerült, ezt nem lehet vitatni” – mondta Szijjártó. A körülmények figyelembe vételével azonban nem tartja ezt a kudarcot rossz eredménynek.

- lpj -