Szijjártó Péter zárt ajtók mögött tárgyalt Komáromban, Magyarország lélegeztetőgépeket küld a szlovákiai magyar kórházaknak

2021. március 3. - 19:59 | Belföld

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere szerdán Komáromba látogatott, ahol mások mellett Keszegh Bélával, a város polgármesterével is tanácskozott.

Szijjártó Péter zárt ajtók mögött tárgyalt Komáromban, Magyarország lélegeztetőgépeket küld a szlovákiai magyar kórházaknak
Fotó: Paraméter

Keszegh Béla, Komárom város polgármestere a Paraméternek kifejtette, milyen témákat érintettek a miniszterrel. „Egyrészt egy fejlesztéssel kapcsolatos egyeztetés zajlott. Abban érdekelt mindenki, hogy a komáromiak érdekében minél több külső forrást tudjunk mozgósítani – ebben segítséget kapunk. Másrészt szóba került a jelenlegi helyzet kezelése gazdasági és járványügyi szempontból.“

Emellett a komáromi iskolák felújításáról is szó esett. „Polgármester úr jelezte, hogy volna még két iskola, amelynek felújításához a magyar kormány segítségét kérné, mi ezt természetesen döntésre fogjuk vinni. A további fejlesztések is fontosak számunkra“ – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

A határátkeléssel és az ingázókat érintő változásokkal kapcsolatban a polgármester megjegyezte, beszéltek az átkelőhelyekről, az ingázók számáról és az őket érintő változásokról, valamint hogy ennek milyen gazdasági hatása lehet általánosságban. „A konkrét döntéseket a járványügyi szakemberek hozzák meg. Kérdéses, ez hogyan valósul meg mindkét oldalon, hiszen közel négyezer ember ingázik naponta, nekik teszteket kellene biztosítanunk“ – fűzte hozzá.

Szijjártó megerősítette, Magyarország támogatja a szlovákiai magyar települések kórházait, lélegeztetőgépeket biztosítanak egyes régiókban

„Úgy döntöttünk, hogy 13 felvidéki kórháznak összesen 27 lélegeztetőgépet adunk. Tízet a galántai kórháznak, hatot a dunaszerdahelyinek küldünk, ezen kívül pedig további 11 felvidéki kórháznak még egyet-egyet“ – említette.

A külügyminiszter a sajtótájékoztatón érintette a Szputnyik V vakcina témáját, illetve közbenjárását az oltóanyag beszerzése érdekében. „Többször beszéltem az elmúlt időszakban a szlovák miniszterelnökkel és természetesen segítettem abban, hogy a megfelelő szintű kapcsolat létrejöjjön szlovák kormány és az orosz kormány azon szereplői között, akik az oltóanyaggyártásért felelősek. Az az érdekünk, hogy a szomszédságunkban is javuljon a helyzet“ – emelte ki.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban elmondta, ezt a kérdést szeretnék "értelmesen, a kölcsönös tisztelet talaján állva megvitatni, nem engedve a provokációknak".

"Számunkra elfogadhatatlan, hogy egy kormányzati tisztségviselő, egy államtitkár befagyott kaukázusi konfliktusokhoz hasonlítja a felvidéki magyarok helyzetét“

– fogalmazott, majd hozzátette, remélik, eljön annak az ideje Szlovákiában, amikor olyan megoldást tudnak találni, amely lehetőséget biztosíthat a magyaroknak a kettős állampolgárság felvételére.

A miniszterelnök és a polgármester találkozója zárt ajtók mögött zajlott, ahol csak a kiválasztott sajtó képviselői jelenhettek meg, és mivel portálunk nem tartozott ezek közé, sajnos nem tudunk részletesen beszámolni az elhangzottakról.


(ha)