Szilva, szilva, melyik a legfinomabb szilva?

2017. október 25. - 10:09 | Régió

Az egyik legősibb gyümölcsünk. Lehet, hogy néha megfeledkezünk róla, pedig milyen finom frissen, jó éretten szakítva a fáról, szilvásgombócban, "kocsikenő" lekvárnak, aszalva, vagy akár illatos pálinkának. Nagyanyáink igazán értették a módját, hogyan dolgozzák fel, illetve tartósítsák a hosszú téli estékre. Az alábbiakban áttekintünk néhány régi jól bevált és néhány modern, több szempontból is előnyös fajtát.

Szilva, szilva, melyik a legfinomabb szilva?

Čačanská raná – Július végén érik. Részlegesen önbeporzó, ami azt jelenti, hogy ha magában ültetjük, akkor is terem, de ha porzót ültetünk a közelébe, akkor óriási sokat tud teremni. Gyümölcsei nagyok, jól elválnak a magtól, lédúsak és édesek. Megbízhatóan, rendszeresen terem.

Čačanská lepotica – szintén Jugoszláviából származik, mint az előbbi fajta. Önbeporzó, augusztus elején érik. Kicsit később virágzik, ezért nem fagy el. Termései középnagyok – nagyok, sötétkékek, hamvasak. Szilvahimlővel szemben toleráns, moníliának ellenáll.

Čačanská rodná – sok termelőnek kimondottan ez a kedvence, mivel gazdagon terem. Augusztus közepén szedhetjük. Jól elválik a magjától, húsa szép sárga. Korán termőre fordul. Szilvahimlő ellen toleráns.

Képen: Besztercei - ízének nincs párja

Besztercei – régi, de a termelők körében még mindig az egyik legismertebb és legkedveltebb fajta. Jó fagytűrő, gyümölcse kisebb, kemény, nagyon ízletes.Vannak tőle modernabb fajták, de az aromájával egyik sem vetekszik. Igazi "szilva" íze van. Frissfogyasztásra, befőzésre, de pálinkának egyaránt alkalmas.

A "TOP" sorozat szilvafajtái: A németországi Gansenheimben nemesítette ki H.B. Jacob professzor és csapata. Nem véletlen a TOP megjelölés, napjainkban valóban ezek a szilvák terén a csúcsfajták, ami az ellenállóságukat, termékenységüket, fagyállóságukat, a termésük minőségét illeti. A professzor 10 fajtát nemesített ki, a többségük már hazánkban is kapható.

Topfirst® – már június végén, július elején szedhetjük. Termései középnagyok (40g), ízletesek, lédúsak, jól elválnak a magtól. Kb. két hétig szedhetük. Szilvahimlőnek ellenáll.

Topking® – félkorai, augusztus közepén érik. Betegségeknek jól ellenáll, rendszeresen és kiegyensúlyozottan terem. Teljesen önbeporzó, korán teremni kezd. Nagy méretű kék termése van, sárga kemény húsa lédús.

Képen: Topstar Plus - óriási gyümölcsei vannak

Topstar Plus® – Nagyon nagy gyümölcsű, termése 5 cm feletti, 50-60 grammos. Szilvahimlőnek teljesen ellenáll, moníliának szintén. Hosszan szedhető, július közepétől egészen augusztus közepéig. Termései rendkívül mutatósak.

Képen: Toptaste - a legjobb lekvárnak és pálinkának

Toptaste – szeptember elején - közepén érik be. Fája alacsony termetű, így könnyen szüretelhető és metszhető. Termései középnagyok, lédúsak és édesek. Állítólag az összes TOP fajta közül ennek van a legmagasabb cukortartalma. Lekvárnak, de jófajta zamatos pálinkának is ideális. Betegségeknek, fagynak jól ellenáll. Önbeporzó és bőtermő, de ha porzót (pl. Stanley) ültetünk mellé akkor még gazdagabban terem.

Képen: Valor szilva - kell kommentár?

Valor – szintén egy új nemesítés. Fája alacsony növekedésű. Betegségeknek nagyon jól ellenáll. Termései nagyon nagyok, 50-60 grammosak, bombasztikusan édesek, kiváló befőzni és pálinkának is. Augusztus végén - szeptember elején érik. Részben önbeporzó, porzói pl. Stanley, Altán ringló.

Ennyit röviden a szilvák világából. S hogy melyik a legfinomabb szilva ? Bizony kóstolással lehetne eldönteni.

Ha kedvet kaptak, ültessenek Önök is. Jó munkát hozzá!

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

Forrás: www.agrocentrum.sk