Szilvapálinka szülte a szlovák technika csúcsát: a faszámítógépet!

2016. április 15. - 10:41 | Tech

Mire képes némi minőségi slivovica? Erre.

Szilvapálinka szülte a szlovák technika csúcsát: a faszámítógépet!
Fotó: Nový Čas

Martin Pechovský a Ján Tuhársky szakemberek dobják piacra a világon elsőként a masszív fából készült számítógépet. Mármint fából készül a test, a szervei hagyományosak. Saját elmondásuk szerint szilvapálinkázás közben született meg az ötlet.

A cucc nemcsak hogy csendes, de egyszersmind pofás kiegészítője is lehet a lakásnak.

A két fiatal vállalkozó Besztercebányán állítja össze a gépet, mely még csak nagy helyet sem foglal, hiszen a mérete 16x16x8 cm. "Mivel kicsi, hordozható is, és egy praktikus táskában bárhova magunkkal vihető, ami a klasszikus asztali gépek esetében lehetetlen" - árulta el egyikük a Nový Čas-nak. A méretétől függetlenül a teljesítménye elérheti a hagyományos computerekét is.

Ők maguk ragasztják, csiszolják, és lézerrel égetnek bele formákat, majd a végén még kézzel is lecsiszolják. Egy ilyen doboz néhány nap alatt készül el. Kérhető diófából, tölgyből és bükkből, de egzotikus fafajtákból is, hogy passzoljon a lakás belteréhez. A doboz tetejére kérhető tulajdonképpen bármilyen forma vagy felirat. Ezen a helyen lehet az eszközt bekapcsolni is.

A Xerrynek elnevezett számítógép néhány hét múlva kerül piacra, az ára attól függ, ki milyen borítást, illetve milyen teljesítményt igényel.

(Čas/para)

Címkék: számítógép, Xerry