A szilveszteri balesetek között akadtak nagyon furcsa sérülések is

Több száz személyt kellett ellátniuk az orvosoknak szilveszterkor – sokan túlzásba vitték az alkoholfogyasztást, de a tűzijáték is okozott sérüléseket. A mentősök találkoztak kuriózumba illő esetekkel is.

Szilveszter éjszakáján rendszeresen akad dolguk a mentősöknek, és ez az elmúlt évben sem volt másképp. Sokan túlzásokba estek az ünneplés során: egyesekkel az ivászatban, másokkal az evésben szaladt el a ló.

Az év utolsó napján a pozsonyi kórházakban több mint 500 személyt kellett ellátni.

„Leggyakrabban olyan esetek fordultak elő, mint a törések, felszíni sérülések, égési sérülések, amelyek a pirotechnikai eszközökkel való avatatlan bánásmód során keletkeztek. Továbbá előfordultak emésztési problémák, rosszullétek, túlzott alkoholfogyasztás okozta problémák” – tájékoztatott Eva Kliská, a Pozsonyi Egyetemi Kórház szóvivője.

Kassán sem unatkoztak az elsősegélyt végző orvosok. Minden órában akadt alkoholmérgezéses, illetve tűzijáték okozta sérülés. Tizenkét személy súlyos sérülést szenvedett a tűzijátékkal való manipulálás során. A végtagsérülések mellett többeknek az arca és a szeme is megsérült.

Egy olyan férfit is el kellett látniuk, akinek a kezében robbant fel a petárda. „Olyan rossz állapotban volt a karja, hogy két ujjának az utolsó percét amputálni kellett. Az egyik ujja emellett olyannyira károsult, hogy még kérdéses, meg lehet-e menteni” – tájékoztatott Ivana Stašková, a kassai kórház szóvivője.

A szilveszteri ünneplés során általában kuriózumba illő esetek is történnek. „Több furcsa esettel is találkoztak az orvosok. Egy idősebb férfi például égési sérüléseket szenvedett a lábán, miután véletlenül belelépett a forró székelykáposztát tartalmazó fazékba” – tette hozzá Kliská.

Egy nő arca azután sérült meg, hogy összetévesztette a cigarettát a petárdával, az pedig közvetlenül a szájában robbant fel. De akadt olyan eset is, mikor egy nő véletlenül fagyállót ivott. 

noviny.sk/para