Szimbolikus bankjegy emlékeztet Ferenc pápa kassai látogatására

2021. szeptember 23. - 21:15 | Kultúra

Új, ún. MemoEuro típusú szuvenír, vagyis egy nulla euró értékű, szimbolikus bankjegy emlékeztet Ferenc pápa kassai látogatására. Az elülső oldalon a szentatya látható a Szent Erzsébet-dóm főoltára előtt, a hátoldalon pedig pedig maga a katedrális.

Szimbolikus bankjegy emlékeztet Ferenc pápa kassai látogatására
TASR

A bankjegyből - amely a Szent Erzsébet Plébánia és a Nemzeti Kincsek Polgári Társulás közös munkájának eredménye - egyelőre ötezer darabot adtak ki, de már tervezik az utánnyomást. Az érdeklődők az emlékborítékba csomagolt bankjegyhez szombaton (szeptember 25.), 9 és 18 óra között juthatnak hozzá az Orbán-toronyban. A katolikus egyház fejének látogatását megörökítő további emléktárgyak és képeslapok is beszerezhetők.

"Mindenki, aki legalább öt eurót adományoz a templom működtetésére, felújítására és a szükséges javításokra, ezt az ajándékot kapja tőlünk, vagyis maga a szuvenír a Szent Erzsébet-dóm javára történő adakozás egy formája" - fejtette ki Tomáš Harbuľák, a Szent Erzsébet-dóm kurátora.

A bankjegyen látható képek eredetijét Jaroslav Dvorský és Vladimír Ondo képzőművészek alkották.

Bár Ferenc pápa közvetlenül a Szent Erzsébet-dómba nem lépett be, szeptember 14-ei kassai látogatása során körbeautózta a székesegyházat. Kassán a Lokomotíva stadionban találkozott a fiatalsággal, és ellátogatott a romák által lakott Luník IX lakótelepre is.

TASR