Szimpatikusabbnak tartjuk a lockdownt, mint az országos tesztelést

2020. december 15. - 18:44 | Belföld

A szlovák állampolgárok az ország lezárását, a lockdownt részesítenék előnyben az országosan kötelező tesztek helyett.

Szimpatikusabbnak tartjuk a lockdownt, mint az országos tesztelést
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Ugyanakkor viszonylag nagy, 36,1 százaléknyi a válaszadók csoportja, akik nem hajlanak e két említett lehetőség egyikéhez sem. Ez a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és két másik szervezet kezdeményezésére készült legfrissebb „Hogy van, Szlovákia?” nevezetű felmérésből következik.

Miloslav Bahna, az akadémia Szociológiai Intézete munkatársának véleménye szerint csupán egy olyan, egyre töpörödő csoport támogatja a kötelező teszteket, amelyiknek a tagjai egyetértenek a kormány járványkezelési módszereivel.

Két lehetséges magyarázatot lát erre az eredményre. "Az egyik a tesztelés kérdésének összekapcsolása a miniszterelnökkel és annak csökkenő népszerűségével". A kutató úgy véli, a második magyarázat az, hogy a kötelező tesztelést az emberek a magánélet elleni erőteljes támadásának tekintik, amely aktívabb részvételt igényel, mint a lezárással járó korlátozások.

A járvány terjedése ellen bevetendő lockdown lehetőségét a válaszadók 21,4 százaléka támogatta teljes mellszélességgel, míg a kötelező tesztelésnek 14,8 százalékos az egyértelmű támogatottsága. Az ország lezárását "inkább támogatók" aránya 40,7 százalék, míg az országos tesztelést a lakosság 23,1 százaléka fogadja el.

A tömeges tesztelés hasznosságát elismerő válaszadók egyetértenek azzal az állítással, hogy a korábbi országos kivizsgálások segítették az országot a járvány elleni küzdelemben. Azok a válaszadók, akik egyetértenek a kormány járványkezelési stratégiájával, lényegesen nagyobb arányban pártolják a kötelező tesztelést. A kormány intézkedéseivel elégedetlen válaszadóknak csak 18 százaléka támogatja a kötelező tesztelést.

A projekt a szigorú karanténintézkedések márciusi bevezetése óta figyeli a lakosság hozzáállását. A felmérést december 10. és 14. között végezték, 1000 válaszadó bevonásával.

(TASR)