Színházjegyre gyűjtenek papírt a martosi ovisok

2010. október 22. - 12:16 | Régió
A martosi óvodások is nagyon szeretik a Komáromi Jókai Színházban látható mesejátékokat, ezért elhatározták, hogy az idén is mesecsomagot vásárolnak, amely a Diótörő és a Lúdas Matyi című előadásokat tartalmazza.

És hogy elegendő pénzük legyen színházra, egyedi ötlettel álltak elő: papírgyűjtést szerveznek, és az ebből befolyt összegből szórakoznak majd a Komáromi Jókai Színház nézőterén.

– A szülői értekezleten vetettük fel a papírgyűjtés ötletét – mondta Kovács Orsolya óvodapedagógus, majd így folytatta – Egyébként erre a célra nem lenne anyagi keretünk. Az akciót az alapiskolával együtt tervezzük, de ők még nem gyűjtenek, ellentétben az ovisokkal – tette hozzá Kovács Orsolya.

Megtudtuk, hogy többek szülei jelezték, hogy nagy mennyiséget visznek majd, hogy a legkisebb martosiak láthassák a pompás meséket. Kovács Orsolya úgy véli, a kellő összeg még így sem gyűlik össze csak a papírgyűjtésből, ám minél több papírt adnak le a martosi ovisok, annál kevesebbet kell majd fizetni a mesecsomagért.

Az utóbbi évadok nagyszerű mesejátékai, a Minden egér szereti a sajtot, a Hófehérke meg a törpék, a Háry János és a Süsü, a sárkány után Csajkovszkij Diótörőjét rendezi október 25-től, hétfőtől Pille Tamás színművész, rendező. A Diótörőt szinte mindenhol játsszák a világon. Az álomvilág és a zene, a gyermeket és a felnőttet egyaránt magával ragadja. A komáromi előadás attól lesz különleges, hogy szinte minden színházi műfaj helyet kap benne: a balettől a bábjátékig, az énektől a prózáig. Akik felnőttként is megőrzik gyermeki lelküket, azok számára mindig nyitva áll az álmok és a mesék különös világa – üzeni az előadás, melyet E.T.A Hoffmann meséje nyomán Albert Péter m.v. alkalmazott színpadra. A bemutató 2010. december 5-én lesz.

Egy másik mesehős, Lúdas Matyi kalandjait a győri Forrás Színház társulata adja elő a Komáromi Jókai Színházban, Fazekas Mihály Lúdas Matyi című költeménye, Németh Ervin adaptációja  és más mesevariációk alapján, Pataki András rendezésében. A Forrás Színház kompániájának az jutott eszébe, mi lenne, ha körülnézne egy kicsit a világban, megkeresné Lúdas Matyi rokonságát, s az ő kalandjaikat is fölhasználva bocsátaná útjára a maga mesehősét.

(báj)