Szinte az összes vizsgált szennyvízmintában kimutatták a koronavírust

2022. február 21. - 17:34 | Belföld

Szinte az összes vizsgált szennyvízmintában kimutatták a koronavírust. A regionális közegészségügyi hivatalok a szennyvíztisztító telepek üzemeltetőivel együttműködve 493 mintát vettek február 14-ig, ezek közül 469 (95,13 százalék) volt pozitív, vagy a határértéken. Az elemzést honlapján tette közzé a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ).

Szinte az összes vizsgált szennyvízmintában kimutatták a koronavírust
Ján Mikas (TASR)

A hatodik naptári héten szinte az összes begyűjtött mintában kimutatták a SARS-CoV-2 vírust, egy minta vizsgálati eredménye volt negatív. A SARS-CoV-2 RNS-koncentrációját tükröző kvantitatív tesztek is emelkedő tendenciát mutatnak.

„Minden megyében növekszik a szennyvízben kimutatható vírusterhelés, kivéve Besztercebánya megyét, ahol csökkenés tapasztalható"

- közölte Ján Mikas országos tiszti főorvos.

Mikas tájékoztatása szerint a SARS-CoV-2 vírus jelenléte a szennyvízben tükrözi a jelenlegi járványhelyzetet. A szennyvíz vizsgálata a járványhelyzet elemzésének kiegészítő módszere, de továbbra is érvényes, hogy a regionális közegészségügyi hivatalok elsősorban járványügyi vizsgálattal azonosítják a járványgócokat.

Az ÚVZ óvatosságra inti a lakosságot, azt kéri, mindenki tartsa be az R-O-R (szájmaszk-távolságtartás-kézfertőtlenítés/rúško-odstup-ruky/dezinfekcia) szabályt. Azt ajánlják, mielőbb oltassák be magukat az emberek, illetve kérjék az emlékeztető oltást, különösen, ha kockázatnak vannak kitéve, vagy ha veszélyeztetett személyekkel élnek egy háztartásban, ilyen személyekkel dolgoznak, vagy ilyen személyekről gondoskodnak.

TASR