Szinte biztos, hogy jövő héten is otthon maradnak az iskolás gyerekek

2021. január 13. - 15:53 | Belföld

99 százalék, hogy az iskolák a jövő héten is ugyanabban a formában oktathatnak, mint most - ezt a Denník N szerint Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter mondta a kormányülés után.

Szinte biztos, hogy jövő héten is otthon maradnak az iskolás gyerekek
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Ez azt jelentené, hogy a gyermekek túlnyomó többsége továbbra is távoktatásban marad, és csak azok a diákok mehetnek iskolába, akiknek szülei az ún. kritikus infrastruktúrában dolgoznak.

"Mindez holnap reggel lesz hivatalos, ugyanis az egészségügyi miniszterrel még tisztáznunk kell néhány részletet.

A korábbi terv az volt, hogy legalább az elsős és a másodikos alapiskolás tanulók számára lehetővé tennék, hogy január 18-tól visszatérhessenek az iskolapadokba, ezt pedig tesztelés előzné meg. A miniszter korábban azt mondta, hogy ez vagy önkéntes lesz, vagy kormányhatározatot hoznak arról, hogy azok, akik nem szeretnék teszteltetni magukat, nem vehetnek részt a tanításon. Gröhling akkor hozzátette, hogy a mobil mintavételi pontok kialakítását részesítik előnyben, de szóba került az úgynevezett gargalizálással történtő tesztelés lehetősége is, amelyet nem kellene egészségügyi alkalmazottnak végeznie.

A miniszter most közölte, hogy a gargalizálás lehetőségét is jóváhagyta a kormány, illetve azt, hogy a miniszter megrendelje azt a szolgáltatást, ami biztosítja az ilyen módon vett biológiai minta vizsgálatát.

Az oktatásügyi tárca kb. 1 millió tesztkészletet szeretne beszerezni, amihez a pénzügyminisztériumtól 22,44 millió euróra van szüksége.

Hétfőtől csak az óvodák és a napközik nyithattak meg azon szülők gyermekei számára, akik a létfontosságú infrastruktúrában dolgoznak. Január 11-től ismét működhetnek az iskolai étkezdék is.

(TASR/parameter)