Szintetikus kábítószert gyártó nemzetközi bűnszövetkezet tagjait tartóztatták le Romániában

2023. március 14. - 21:53 | Külföld

Szintetikus kábítószereket gyártó és terjesztő nemzetközi bűnszövetkezet két romániai tagjának előzetes letartóztatásba helyezéséről számolt be kedden a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT). Az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokból úgy értesült, hogy egyikük Laurentiu Huica, a romániai gyógyszergyártók egyesületének volt alelnöke.

Szintetikus kábítószert gyártó nemzetközi bűnszövetkezet tagjait tartóztatták le Romániában
Illusztrációs felvétel (TASR)

A vádhatóság szerint a romániai gyanúsítottak metamfetamin előállításához használt alapanyagokat - efedrint és pszeudoefedrint - juttattak nagy mennyiségben 2021 januárja és 2023 februárja között Lengyelországba, ahonnan a bűnszövetkezet ottani tagjai kisebb tételekben terítették a vegyszereket a lengyelországi, csehországi és szlovákiai illegális amfetamin-laboratóriumoknak.

Az alapanyagokat gyógyszer-készítményekhez keverték oly módon, hogy miután célba juttatták a tablettákat, könnyű legyen kivonni belőlük a kábítószergyártáshoz használt összetevőket. A gyanúsítottak azonban olyan gyógyszereket használtak álcaként, amelyekre a - hivatalosan bejegyzett - romániai gyártó csak belföldi forgalmazási engedéllyel rendelkezett, exportengedéllyel nem. A DIICOT szerint azonban a készítményeket romániai kórházaknak és gyógyszertáraknak nem szállították.

A bűnszervezet összesen csaknem 170 millió efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó tablettát juttatott így el a felvásárló cégekhez, ez a mennyiség 4,7 tonna metamfetamin előállítására volt elegendő. A DIICOT szerint egy kilogramm amfetamin ára körülbelül 40 ezer euró, de a dílerek ennek két-háromszorosát kérik: 70 és 100 euró közötti összeget a drog grammjáért. A romániai gyártó 97 alkalommal szállított pasztillákat Csehországba, Bulgáriába, Litvániába és Spanyolországba - állítják a nyomozók.

Romániában március elsején tartottak házkutatásokat az üggyel kapcsolatban. Ekkor három tonna 1-es kategóriájú alapanyagot, csaknem ötmillió efedrint és pszeudoefedrint tartalmazó tablettát, a tabletták előállításához előkészített 200 kilogramm nyersanyagot, mintegy 600 ezer eurót és számos, a nyomozás szempontjából fontos dokumentumot foglaltak le.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: