Szíria - Damaszkusz elítélte a Washington vezette koalíció támadását

Szíria elítéli a Washington vezette nemzetközi koalíció előző napi támadását hadserege ellen az arab ország északkeleti részén, és nem hagyja megfélemlíteni magát - közölte egy katonai tisztségviselő.

"Az úgynevezett koalíció tegnap délután fél ötkor megtámadta a szíriai arab hadsereg egyik állását az at-Tanaf felé vezető úton Badia térségében" - idézte a tisztségviselőt a SANA szíriai hírügynökség. "Többen mártírhalált haltak és anyagi kár is keletkezett" - tette hozzá.

Oroszország is elítélte, elfogadhatatlannak nevezte pénteken a légicsapást.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a bombázásban nyolcan vesztették életüket, többségük nem szíriai állampolgár volt.

A SANA által idézett forrás elmondta, hogy a támadások ellenére a "hadsereg folytatja feladatának teljesítését az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, megvédi területét és nem hagyja megfélemlíteni magát az úgynevezett koalíció próbálkozásai által, amelyekkel szent kötelességének teljesítésében akadályozza".

Az informátor hangsúlyozta: senkinek sincs joga kívülről meghatározni a hadsereg terrorcsoportok elleni műveleteinek irányát.

Gennagyij Gatyilov orosz külügyminiszter-helyettes Genfben hangsúlyozta: "a szíriai helyzetet súlyosbító minden katonai lépés hatással van a politikai folyamatokra".

"Még inkább így van ez, ha ezek az akciók a szíriai hadsereg ellen irányulnak" - idézte őt a Ria Novosztyi orosz hírügynökség. "Ez teljességgel elfogadhatatlan, és Szíria szuverenitásának megsértését jelenti" - tette hozzá.

Keddtől péntekig tart a szíriai politikai rendezést szolgáló béketárgyalások hatodik fordulója Genfben a rezsim és a felkelők, illetve más érintettek részvételével. 2016 óta öt tárgyalási fordulóra került sor, de egyik sem járt eredménnyel.

(MTI)