Szíria: Franciaország fokozott figyelemmel kíséri az amerikai csapatkivonást

Franciaország fokozott figyelemmel kíséri az amerikai kivonulást Észak-Szíriából, mert az valószínűleg erősíteni fogja az Iszlám Állam terrorszervezetet - jelentette ki hétfőn a francia védelmi miniszter.

"Rendkívül ébernek kell lennünk egy ilyen lépés miatt, amely szembemegy az Iszlám Állam ellen harcoló koalíció céljaival, és inkább erősíti, mintsem gyengíti vagy felszámolja az Iszlám Államot - hangsúlyozta újságíróknak Florence Parly.

Előzőleg a francia külügyminisztérium közölte, hogy Párizs "rendkívüli módon aggódik a kurdok ellenőrzése alatt lévő északkelet-szíriai területek elleni esetleges egyoldalú török katonai művelet miatt.

Az egyoldalú művelet veszélybe sodorná a terrorellenes erőfeszítéseket, amelyekben Franciaország is részt vesz a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) oldalán - közölte  a francia külügyminisztérium.

Párizs felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon minden katonai művelettől, amely az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet újjáéledéséhez vezetne, és kérte, hogy a külföldi dzsihadistákat továbbra is tartsák az ország északkeleti részében lévő táborokban.

A területének elveszítése után illegalitásba vonult Iszlám Állam továbbra is súlyos veszélyt jelent a nemzetbiztonságunkra. Szíriában a szervezetnek még vannak jelentős forrásai és harci kapacitásai - hangsúlyozta közleményében Agnes von der Mühll francia külügyi szóvivő.

"Minden egyoldalú lépésnek súlyos humanitárius következményei lehetnek, és várhatóan nem teszik lehetővé a menekültek biztonságos és önkéntes visszatérését a származási régióikban" - folytatta a szóvivő.

Von der Mühll felhívta a figyelmet arra is, hogy egy ilyen akció ártana a térség stabilitásának, és az SDF oldalán folytatott katonai, humanitárius és stabilizációs műveleteknek.

A külföldi dzsihadistákkal kapcsolatban, akinek a hazatoloncolását az Egyesült Államok számos ízben követelte, a francia külügyminisztérium közölte, hogy valamennyi terroristát - közöttük a külföldieket is - ott kell felelősségre vonni, ahol a bűnöket elkövették.

Az Egyesült Államokról, amely hétfőn megkezdte erőinek kivonását az esetleges török hadművelet által érintett területről, az iráni külügyminiszter megjegyezte: "Az Egyesült Államok jelentéktelen megszálló Szíriában, fölösleges az engedélyüket kérni vagy számítani rájuk a biztonság tekintetében" - fogalmazott Mohammad Dzsavád Zaríf.

"A szíriai béke megteremtése és a terrorizmus elleni harc csak az ország területi épségének és népének a tiszteletben tartásával vezethet sikerre" - tette hozzá.

A török parlament kedden szavaz arról, hogy újabb évre meghosszabbítja-e a török katonáknak Szíriában és Irakban való beavatkozását engedélyező mandátumát.

Az Anadolu török állami hírügynökség kedden szavaznak arról, hogy Ankara küldhet-e katonákat a déli határaihoz a kurd lázadók, az IÁ fegyveresei és más, Törökország által terroristának tartott csoportok elleni harchoz.

A hadsereg jelenlegi mandátuma október végén jár le. Törökország 2014 óta évente újítja meg a szíriai és iraki határon túli műveletre történő felhatalmazást.


(MTI)