Szíria - Kegyelmet kapott az Iszlám Állam több mint 80 egyszerű tagja

Az Egyesült Államok támogatását élvező szíriai ellenzéki fegyveresek szombaton kegyelmet adtak és szabadon engedték az Iszlám Állam Rakkából származó 83 egyszerű tagját. Az amnesztiáról szóló döntést a Rakkát a terrorszervezet elűzését követően  kormányozni hivatott tanács hozta meg jó szándéka jeléül.

Omár Alus, a tanács egyik tagja kiemelte: a szabadon  bocsátottak  közül egyiknek sem tapad vér a kezéhez. Az Iszlám Állam volt tagjait, akik közül néhányan önként adták meg magukat, most újra beilleszkedhetnek a társadalomba. "Második esélyt adunk ezeknek az embereknek" - tette hozzá.

Az amnesztiát meghirdető ceremónián a szabadon bocsátottak kezet rázhattak a Rakkát jövőben irányítani hivatott tanács tagjaival. A rendezvényen a 17 éves Kaisz al-Hádi elmondta: azért csatlakozott a szélsőségesekhez, mert nem volt más munkalehetősége.

A 43 éves Abdel Rahmán az Iszlám Állam úgynevezett pénzügyi hatóságának dolgozott adóbeszedőként. "Hét gyerekem van. Együtt kellett működnöm. 115 dollárt fizettek havonta" - mondta.

Az amnesztia egy kis lépés lehet abba az irányba, hogy az Iszlám Állam három éves rémuralma alatt keletkezett mély konfliktusokat rendezhessék. A tanács szerint a rakkai infrastruktúra nagyobbrészt megsemmisült a harcokban, a város lakossága pedig traumatizált.  Rakkában az iszlamisták uralma előtt 300 ezren éltek.

A Washington támogatását élvező szíriai fegyveres csoportok szerint már a következő hónapokban elűzhetik a dzsihadista szervezetet Rakkából.

A nap folyamán az izraeli légierő egyik harci repülőgépe megtorló csapásokat hajtott végre szíriai célpontok ellen. A zsidó állam hadseregének egyik szóvivője szerint a bombázás válasz volt arra, hogy a damaszkuszi rezsim erői korábban a Golán-fennsík Izrael által ellenőrzött részét lőtték. A szombati izraeli légicsapások során két szíriai harckocsit is célba vettek.

(MTI)

20:06
Eladó a menyasszony!
Az osztrák kormánytagok gesztusokban és tettekben egy Putyin-fan club tagjainak rémlenek.
augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.