Szíria - Nem hagyja el a kormányerők által ostromolt Kelet-Gútát a legnagyobb ellenzéki fegyveres csoport

A szíriai kormányerők által ostromolt, Damaszkuszhoz közeli Kelet-Gútában küzdő legnagyobb ellenzéki fegyveres csoport, az iszlamista Dzsejs el-Iszlám nem hagyja el Kelet-Gútát, hanem tovább harcol a rezsim erői ellen - mondta a lázadók vezető katonai szóvivője kedden egy interneten közzétett videóban.

Szíria - Nem hagyja el a kormányerők által ostromolt Kelet-Gútát a legnagyobb ellenzéki fegyveres csoport
-illusztráció- (Fotó:AP)

Hamza Bajrakdar néhány helyi beszámolóra reagált, amelyek szerint a felkelőcsoport arról tárgyalt a szíriai kormánnyal és annak orosz támogatóival, hogy elhagyják Kelet-Gútát.

Úgy fogalmazott: "Forradalmi ideológiánk nem engedi, hogy a Gútát felszabadító szent harcosok vére kárba vesszen".

Gútában maradunk, és megvédjük - jelentette ki.

A szíriai fővároshoz közeli Kelet-Gútát hetek óta intenzív ostrom alatt tartják a szíriai kormányerők, Oroszország támogatásával sikerült jelentős befolyásra szert tenniük a 400 ezer lakosú térségben. Előrenyomulásuk során a lázadók utolsó erősségét három szektorra osztották fel: északon a Dzsejs el-Iszlám kezén lévő Dúma nagyvárosra és annak agglomerációjára, nyugaton Harasztára, ahol az Ahrár es-Sám harcosai találhatók, valamint délen a többi településre, amelyek a valaha az al-Kaidával szövetségben lévő Hajat Tahrír es-Sám kismértékű támogatását élvező Fajlak ar-Rahmán kezén vannak.

(MTI)