Szíria - Sok embert veszített a hadsereg és a dzsihadisták is az Iszlám Állam egyik erősségénél Hamában

2017. szeptember 2. - 18:59 | Külföld

Legkevesebb 21 embert veszített a szíriai hadsereg és szövetséges erői, valamint legalább 38-at az Iszlám Állam (IÁ) a dzsihadista szervezet egyik erősségénél vívott heves harcokban, a közép-szíriai Hama tartományban - jelentette szombaton a háború alakulását követő, az országban kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező emigráns szervezet.

Szíria - Sok embert veszített a hadsereg és a dzsihadisták is az Iszlám Állam egyik erősségénél Hamában
Fotó: TASR/AP

A szíriai hadsereg és szövetségesei először elfoglalták Akirban város nyugati részét és két falut, majd a dzsihadisták heves harcok árán és robbanószerrel megrakott autók felrobbantásával visszafoglalták ezeket a településeket - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A szír hadsereg és vele szövetséges erők a térségben pénteken visszafoglalták a dzsihadisták által kitartóan védett Ukairabat falut, majd szombaton folytatták műveleteiket az Iszlám Állam (IÁ) kezén lévő utolsó közép-szíriai beékelődésben.

Az enklávé, amelynek az ellenőrzéséért hónapok óta heves harcok dúlnak, a Homsz és Aleppó közötti főút mentén található, Szelemíje város közelében. Az iszlamista terrorszervezet kiűzését a térségből elsődlegesnek tekintik a főút biztonságának javítása szempontjából.

A szíriai hadsereg az orosz légierő és az Irán támogatását élvező síita milíciák, közöttük a libanoni Hezbollah segítségével idén mélyen behatolt Szíria keleti részébe. Az előrenyomulással az ostromlott Deir-ez-Zórt akarják felszabadítani, azon városok egyikét, amelyekbe szíriai és iraki területeinek elvesztése után az Iszlám Állam visszavonult, miközben utóvédet hagyott a kérdéses közép-szíriai beékelődésben.

A szíriai válság 2011 márciusában békés kormányellenes tüntetésekkel kezdődött, a konfliktus azonban sok szereplős polgárháborúvá fajult, amely az elmúlt hat és fél évben százezrek életét követelte, és menekült sorba jutatta az ország 22 milliós háború előtti lakosságának mintegy felét.

(MTI)