SZÍRIA: Tűzszünetről állapodtak meg, de ez a terroristákra nem vonatkozik

2016. december 29. - 19:48 | Külföld

Megállapodás született a szíriai általános tűzszünetről a szíriai kormány és a felkelők között - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön Moszkvában, a szíriai hadsereg pedig közölte, hogy a fegyvernyugvás csütörtök éjfélkor életbe lép.

SZÍRIA: Tűzszünetről állapodtak meg, de ez a terroristákra nem vonatkozik
Fotó: AP/TASR

Vlagyimir Putyin elmondta: három dokumentumot írtak alá. Az első a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék közötti tűzszünetről szól Szíria területén. A második a fegyvernyugvás betartásának ellenőrzését célzó intézkedésekre vonatkozik, míg a harmadik dokumentumban, egy nyilatkozatban az aláírók kinyilvánítják, hogy készek a szíriai béketárgyalások megkezdésére.

Putyin elismerte, hogy a megállapodások törékenyek, mégis az orosz védelmi és a külügyminiszter, valamint a térségbeli partnereik által tett erőfeszítések eredményeként elért figyelemre méltó eredménynek mondta azokat.

Az orosz elnök a Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel tartott találkozóján közölte azt is, hogy Oroszország, Irán és Törökország garantálja a szíriai konfliktus békés rendezésének végigvitelét.

A szíriai hadsereg megerősítette a tűzszünetről szóló orosz bejelentést, és tudatta: a tűzszünet csütörtök éjféltől lép hatályba, és nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) és a Dzsabhat Fatah as-Sám (korábbi nevén an-Núszra Front) nevű terrorszervezetekre.

Hozzátette: a tűzszünettel a kormányerők felhagynak a harci tevékenységgel, a fegyvernyugvás célja a megfelelő feltételek megteremtése a szíriai válság politikai rendezéséhez.

A Szíriában orosz parlamenti delegációval tartózkodó Konsztantyin Koszacsov, az orosz Szövetségi Tanács (felsőház) nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke Bassár el-Aszad szíriai elnökkel tartott találkozójáról beszámolva közölte: Aszad határozottan támogatja Oroszországnak a más országokkal a szíriai fegyverszünetre együttesen tett erőfeszítéseit.

A több kisebb felkelőcsoportot összefogó, törökországi száműzetésben működő Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet is támogatásáról biztosította a megállapodást, és felszólította a szíriai konfliktusban érintett összes felet, hogy tartsa be a tűzszünetet.

Szergej Sojgu is megerősítette, hogy helyi idő szerint csütörtök éjfélkor (közép-európai idő szerint este 11 órakor) lép életbe a fegyverszünet Szíriában.

A védelmi miniszter leszögezte: Oroszország és Törökország fogja garantálni a tűzszünet betartását, ehhez már "forródrótot" is létesítette az orosz védelmi minisztérium Ankarával.

Sojgu megjegyezte: megteremtették annak feltételeit is, hogy csökkentsék a Szíriában harcoló orosz csapatok. Elmondása szerint az orosz katonai jelenlét csökkentését a védelmi tárca vetette fel, és az orosz elnök is jóvá hagyta.

Az orosz védelmi tárca vezetője közölte azt is, hogy mintegy 60 ezer fegyveres ellenzéki csatlakozott a tűzszünethez. Közölte: az utóbbi két hónapban az orosz védelmi minisztérium török közvetítéssel ellenzéki csoportok vezetőivel folytatott megbeszéléseket. Az említett csoportok Szíria középső és északi részein ellenőriznek kiterjedt területeket.

Szergej Lavrov a januárban a kazahsztáni fővárosban, Asztanában tervezett szíriai béketárgyalásokra kitérve közölte: arra számít, hogy Oroszország, Irán és Törökország mellett Egyiptom is képviselteti majd magát. Hozzátette: a tárgyalások következő fejezetéhez pedig csatlakozik a szíriai folyamatokra befolyással bíró Szaúd-Arábia, Katar, Jordánia és Irak.

Az Egyesült Államok kimaradt a szíriai tűzszünetre és béketárgyalásokra vonatkozó mostani megállapodásból. Washington ugyanakkor reméli, hogy a tűzszünetet teljes mértékben betartják - közölte Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Toner közölte: az orosz-török megállapodáson nyugvó tűzszünet kedvező fejlemény, az Egyesült Államok üdvözöl bármilyen olyan erőfeszítést, amely véget vet az erőszaknak, életeket ment, és megteremti a feltételeket az eredményes politikai párbeszédhez. A szóvivő kifejezte Washington reményét, hogy a fegyvernyugvást a konfliktus összes résztvevője tiszteletben fogja tartani.

Recep Tayyip Erdogan török elnök megköszönte Oroszországnak a tűzszünet érdekében tett erőfeszítéseit. A török államfő szerint az Asztanába szervezett Szíria-konferencia nem helyettesíti, hanem kiegészíti majd a szíriai rendezést szolgáló genfi béketárgyalásokat.

"A adódó lehetőséget nem szabad elvesztegetni" - mondta Erdogan.

A Dogan török hírügynökség csütörtökön arról számolt be, hogy orosz gépek bombázták a török hadsereg és szíriai felkelő szövetségesei által ostromlott, az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet kezén lévő észak-szíriai Báb városát. Az orosz légierő vélhetően első ízben hajtott végre légicsapásokat az Észak-Szíriában beavatkozó török csapatok támogatására.

Bassár el-Aszad szíriai elnök szerint a tűzszüneti megállapodás első alkalommal képezheti tartós alapját az ország stabilizálásának.

(MTI/para)